Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alpha Bank a dat primul credit prin "Prima Casa"

Alpha Bank a dat primul credit prin "Prima Casa"

Alpha Bank a acordat primul credit ipotecar prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, si analizeaza in prezent cereri ce se ridica la 12 milioane euro, cota alocata bancii de FNGCIMM fiind de 68,4 milioane euro, a spus pentru NewsIn presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Primul imprumut aprobat de Alpha Bank prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, a fost acordat unei persoane cu varsta de pana in 30 de ani, care a cumparat o garsoniera in Bucuresti.

"In primele trei saptamani de la inceperea programului am avut solicitari de 12 milioane euro, cifra care creste in continuare.


Trebuie sa luam insa in considerare ca perioada in care se incheie un contract de creditare, din momentul in care cineva vine la o banca si pana cand se trag respectivii bani, este cuprinsa intre doua saptamani si o luna", a declarat Oprescu.


El a mentionat totodata ca Alpha Bank ar putea solicita suplimentarea plafonului aprobat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), de 68,4 milioane euro, in cazul in care banca va continua sa primeasca cereri de credite dupa utilizarea sumei alocate.


"Initial, estimam ca vom utiliza sumele din plafon pana la finalul acestui an, dar s-ar putea chiar mai repede si este posibil sa cerem suplimentarea plafonului, in cazul in care unele banci nu vor folosi toti banii. Oricum, in prima faza, Alpha Bank ceruse un plafon de 100 milioane euro", a mai spus Oprescu.


Premierul Emil Boc a declarat sambata ca guvernul va finanta Programul "Prima Casa" si anul viitor, tot prin sistemul garantiilor guvernamentale, daca se va dovedi de mare succes anul acesta. 


--------------------


CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro


--------------------


El a adaugat ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri pentru credite prin "Prima Casa" la momentul in care a fost lansat programul, pe care urmeaza sa le puna in practica dupa procedurile bancare.


Pe de alta parte, Sergiu Oprescu a mentionat ca Alpha Bank a semnat conventia cu FNGCIMM fara a mai astepta modificarile aprobate ulterior de guvern, ca sa evite amanarea inceperii programului.


"Si noi am semnalat inadvertentele respective din prima forma a conventiei si le-am relatat Fondului, dar a fost mai importanta pornirea proiectului.


In plus, odata ce am intrat in Prima Casa, daca se fac modificari, ele se aplica pentru toate bancile participante", a mai spus Oprescu.


De asemenea, el a precizat ca, in conditiile in care, in mod uzual, Alpha Bank primeste 40% din solicitarile de credite imobiliare din Bucuresti si restul din tara, "programul Prima Casa este mai generos pentru cei din provincie si, la o prima estimare, cred ca am primit mai multe cereri din alte orase in afara capitalei".


Pe de alta parte, presedintele Alpha Bank sustine ca "Prima Casa" ar putea fi "un pilon de stabilizare a pietei imobiliare, care avea nevoie de o injectie pe partea de cerere".Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1931 ori
Citeste mai multe desprealpha bank casa credite oprescu prima