Buffett a refuzat sa investeasca in AIG

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:45
1335 citiri
Buffett a refuzat sa investeasca in AIG

Miliardarul american, Warren Buffett, a declarat ca a avut de doua ori ocazia de a ajuta American International Group (AIG), in ultimele zile inainte ca guvernul american sa intervina pentru a preveni colapsul.

Buffett povesteste ca a primit un telefon de la presedintele executiv AIG, Robert Willumstad, intr-o seara de vineri, in septembrie. Buffett a ales, la momentul respectiv, sa nu investeasca in AIG. A doua ocazie a avut-o doua zile mai tarziu insa nici la aceasta nu a participat.

"N-a fost foarte greu sa rezist tentatiei de a investi", declara Buffett citat de Bloomberg . "Aveau nevoie de mult mai mult decat puteam noi oferi. Nu stiam exact despre ce suma e vorba, dar stiam ca depaseste posibilitatile noastre".

Relatarea lui Buffett aduce la lumina o parte dintre eforturile AIG de a gasi un investitor privat care sa rezolve problema lipsei de lichiditati a companiei, in acelasi week-end in care Lehman Brothers imploda. Ulterior, statul american a acceptat preluarea unui pachet de 79.9 procente din companie, in schimbul unui imprumut de 85 miliarde de dolari, dupa ce a lasat Lehman Brothers sa colapseze.

"Acela a fost un week-end cum nu s-a mai vazut", povesteste Buffett. Isi aminteste ca a stat o ora sau doua, in seara respectiva, examinand documentele primite prin fax din New York, inainte de a decide sa nu plaseze fondurile Berkshire intr-o parte din pachetul de actiuni al asiguratorului.

Printre motivele care l-au determinat sa nu investeasca au fost "presiunea timpului, gradul de incertitudine, adancimea posibilelor pierderi, necesitatea de a impune un nou set de reglementari".

Decizia s-a dovedit corecta. Dupa ce AIG a fost salvat, pachetul de sprijin a fost modificat in trei randuri, crescandu-se suma necesara companiei pana la aproape 160 miliarde de dolari. AIG a anuntat saptmana trecuta pierderi trimestriale in valoare de 61.7 miliarde dolari, cele mai mari pierderi inregistrate de o companie americana vreodata.

"A fost o perioada extraordinara", spune Buffett. "Mi-a depasit expectantele cu privire la posibilele pierderi".

Din cadrul aceleiasi industrii, gigantul ipotecar Freddie Mac, a raportat pierderi pe intreg anul 2008 in valoare de 50.1 miliarde dolari, anunta AFP.

Pierderea inregistrata in 2008 o face pe cea din 2007 sa para foarte mica: doar 3.1 miliarde de dolari. Freddie Mac a declarat ca a avut in cel de-al patrulea trimestru 23.9 miliarde dolari pierderi, in conditiile intensificarii crizei financiare si al colapsului bancii de investitii Lehman Brothers, in septembrie.

Totusi, in cel de-al patrulea trimestru, pierderile au fost mai mici decat cele 25.3 miliarde pierdute in trimestrul 3.

Pierderile au fost determinate de expunerea pe instrumente financiare derivate si de costurile ridicate legate de credite. Compania a mai precizat ca a solicitat guvernului american un ajutor suplimentar in valoare de 30.8 miliarde dolari, ca parte din pachetul de ajutor.

Freddie Mac a precizat ca se asteapta sa primeasca banii de la Trezorerie in Martie.

 

#buffet, # investitie, # aig, # pachet, # companie, # pierderi , #stiri AIG