Adrian Vasilescu: Bancile ii verifica "la sange" pe solicitantii de credite

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 00:02
1531 citiri
Adrian Vasilescu: Bancile ii verifica "la sange" pe solicitantii de credite

Numarul romanilor care pot lua un credit s-a micsorat, intrucat majoritatea a contractat credite in anii de boom, iar in timpul crizei veniturile populatiei au scazut substantial. De aceea, bancile verifica "la sange" potentiatii debitori pentru a se asigura daca acestia au posibilitatea de a returna imprumutul, potrivit consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. 

In opinia acestuia, in perioada de boom economic, majoritatea romanilor sa indatorat la banci, iar mai apoi veniturile le-a scazut.

Vasilescu spune ca bancile sunt mult mai precaute si verifica fiecare debitor in parte pentru a se asigura ca acesta isi poate returna datoria.

In ceea ce priveste situatia firmelor din Romania, nici acestea nu sunt favorizate cand vine vorba de imprumuturi.

Adrian Vasilescu spune ca multe firme din Romania nu ofera incredere bancilor pentru a obtine credite. In opinia sa, bancile au o atitudine pasiva, de asteptare.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna iunie 2011 cu 2,9 % (3,2 % in termeni reali) fata de luna mai 2011, pana la nivelul de 213.651,2 milioane lei. 

Creditul in lei a crescut cu 1,0% (1,3 % in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 4,0 % (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 1,2 %).

Consilieruil Guvernatorului BNR mai spune ca pe data de 16 august Romania va afla daca in T2 a avut crestere economica sau nu. "Daca PIB va fi cu plus, este un semn de incredere, daca va fi cu minus sau stagnare - din nou vor fi semne de intrebare", mai subliniaza Adrian Vasilescu, informeaza Gandul.

De ce sunt bancile prudente?

Analistii economici considera ca prudenta bancherilor se datoreaza creditelor neperformante din sistemul bancar.

Directorul de investitii Eureko Pensii, Radu Craciun, este de parere ca prudenta bancilor este foarte mare pentru a nu inrautati situatia intrucat majoritatea bancilor au inca portofolii de credite neperformante.

De aceea, spune acesta, prioritatea este repararea bilantului prin restructurarea creditelor existente si abia apoi majorarea portofoliului de credite.

Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
#banci, #creditare, #credite, #credite neperformate, #debitoriimprumuturi, #imprumuturi, #sistem bancar , #stiri Adrian Vasilescu