Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boagiu sustine investigatiile de pe Aeroportul Timisoara

Boagiu sustine investigatiile de pe Aeroportul Timisoara

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune ca ministerul va sustine demersurile CE care a declansat o investigatie la aeroportul din municipiu vizand eventuale tarife preferentiale acordate companiei Wizz Air si ca, daca acuzatiile vor fi confirmate, conducerea aerogarii ar putea fi schimbata, informeaza Mediafax.

Boagiu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca, daca "schema" aplicata companiei Wizz Air se va dovedi a fi incorecta, ministerul va lua "masurile care se impun", ce pot merge pana la schimbarea conducerii Aeroportului Timisoara.

"Noi, ca minister, ca proprietar, nu si ca administrator, am luat decizia sa sustinem demersurile Comisiei Europene, daca se va dovedi ca schema aplicata este incorecta, vom lua masurile care se impun, mergand pana la schimbarea conducerii aeroportului.


Din nefericire, aceasta schema se aplica inca din anul 2008. Vom vedea care este rezultatul investigatiei ce urmeaza sa fie facuta. Cert este ca aeroportul isi face, impreuna cu managementul sau, activitatea eficient", a afirmat Boagiu.


Anca Boagiu a venit, sambata, la Timisoara, unde a sustinut o conferinta de presa la sediul PDL Timis, iar apoi a vizitat santierul autostrazii Timisoara-Arad.


Comisia Europeana a deschis doua investigatii aprofundate cu privire la o schema de sprijin pentru investitii in aeroporturile regionale din Romania si pentru a stabili daca reducerile acordate de catre aeroportul din Timisoara unor companii aeriene denatureaza concurenta.


"Comisia isi exprima ingrijorarea, in mod special, cu privire la faptul ca acordurile incheiate intre aeroportul din Timisoara si Wizz Air ar putea conferi acestei companii aeriene un avantaj economic inechitabil fata de concurentii sai ", se arata intr-un comunicat al CE.


Vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquín Almunia, a declarat ca normele permit subventii destinate compensarii serviciilor de interes economic general si, in anumite conditii, imbunatatirii infrastructurii de acces sau sprijinirii crearii de rute noi pe aeroporturile regionale.


"Acestea nu permit acordarea de subventii destinate sa acopere, pe o baza continua, pierderile din exploatare", a precizat el.


Investigatia initiala indica faptul ca aeroporturile regionale din Romania inregistreaza pierderi, in general, si ca pierderile lor din exploatare sunt acoperite anual de catre stat.


Normele UE permit acordarea de ajutoare pentru infiintarea de rute noi pe aeroporturile regionale sau pentru finantarea unor servicii de interes economic general.


Acestea nu permit acoperirea, pe o baza continua, a pierderilor din exploatare. In ceea ce priveste aeroportul din Timisoara, Comisia trebuie, de asemenea, sa verifice daca subventiile anuale acordate aeroportului servesc doar la reducerea cheltuielilor curente ale operatorului aeroportuar.


"In absenta unui obiectiv de interes economic general, acest fapt ar fi incompatibil cu normele UE, intrucat ar oferi beneficiarului un avantaj inechitabil fata de concurentii sai, care trebuie sa functioneze fara ajutor", se mai arata in comunicat.


De asemenea, Comisia va investiga in continuare relatiile contractuale dintre aeroportul din Timisoara si Wizz Air, si anume un contract de marketing incheiat in 2008 si neplata unor taxe de aeroport in valoare de 2,6 milioane de euro, precum si reduceri suplimentare de 72 % pana la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.


Comisia isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca un astfel de tratament preferential ar putea avea drept efect scoaterea fortata de pe piata a unicului concurent, pe unele rute, al companiei Wizz Air. Directorul Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, declara, ca raspuns la declansarea unei anchete a Comisiei Europene pentru a stabili daca reducerile acordate de aeroport unor companii aeriene denatureaza concurenta, ca toate companiile beneficiaza de aceleasi conditii.


Samartinean a declarat ca toate preturile practicate pe Aeroportul din Timisoara sunt trecute intr-un sistem public de informare accesibil tuturor companiilor aeriene care opereaza pe acest aeroport si ca nu exista "conditii speciale" pentru o companie sau alta.


"Toate preturile de pe aeroport sunt trecute intr-un sistem public de informare pentru toate companiile.


Toate conditiile noastre comerciale sunt trecute acolo si sunt valabile pentru toate companiile Toti operatorii au aceleasi conditii, nu sunt unii care au conditii mai speciale decat altii", a afirmat Samartinean.


El a adaugat ca nu a primit inca o nota oficiala privind investigatia declansata de Comisia Europeana. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori