Timosenko: Ucraina a redus consumul de gaz rusesc

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 14:00
1410 citiri
Timosenko: Ucraina a redus consumul de gaz rusesc

Premierul ucrainean Iulia Timosenko, asteptata miercuri la Moscova, a spus ca intentioneaza sa revizuiasca termenii acordului privitor la gaz din ianuarie, mai ales cu privire la volumul de gaz ce trebuie cumparat de Ucraina, si ca va semna un acord de cooperare in domeniul nuclear civil.

"Vom discuta in special despre reducerea consumului de gaz de catre Ucraina", a spus ea, citata de Interfax, informeaza NewsIn.

"Sunt convinsa ca schemele de consum vor fi corectate" in acordul ruso-ucrainean in urma negocierilor prevazute cu premierul rus Vladimir Putin, a spus ea, citata de AFP.

Compania Gazprom a amenintat in aprilie cu sanctiuni finciare - de peste un miliard de dolari - Kievul, care a cumparat intre ianuarie si martie de doua ori mai putin gaz rusesc decat prevede contractul. Potrivit acestuia, Ucraina trebuie sa plateasca cel putin 80% din volumul prevazut, chiar daca nivelul consumului real este mai mic.

Insa ucrainenii au consumat considerabil mai putina energie in ultimele luni, "mai ales pentru ca economisim gazul, in al doilea rand pentru ca industria noastra functioneaza cu putere redusa din cauza crizei economice globale", a explicat Timosenko.

De asemenea, ea a anuntat ca vrea sa incheie un acord bilateral pe termen lung privitor la livrarile pentru Ucraina de combustibil nuclear din Rusia, unicul sau furnizor.

#acord, #consum, #criza, #gaze, #timosenko, #ucraina , #stiri Vladimir Putin