Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Divergentele din regiune impiedica G20 sa rezolve criza

Divergentele din regiune impiedica G20 sa rezolve criza

"Asteptarile mele sunt foarte scazute, pentru ca nu am vazut pana acum o cooperare globala convingatoare", a declarat Fabian Zuleeg, economist sef la Centrul pentru Politici Europene, potrivit Mediafax.

El a aratat ca fiecare regiune, fiecare tara incearca sa rezolve problema pe cont propriu, fara sa tina seama de ce se intampla in alta parte.

Tarile din Uniunea Europeana au opinii foarte diferite privind solutiile de rezolvare a crizei si nu exista mecanisme de colaborare la nivel mondial, a spus Zuleeg.

"Nu astept nimic de la summitul G20. Conditiile din statele G20 difera fundamental", a declarat Evgheni Gavrilenkov, economist sef la compania de investitii Troika Dialog.

El a dat ca exemplu proiectul mult dezbatut al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare.

Gavrilenkov crede ca aceasta taxa poate fi eficienta intr-o tara mare si o piata de financiara serioasa, ca Marea Britanie, unde ar mari veniturile bugetare fara sa afecteze sistemul de profil.

In schimb, in tarile emergente, cu o penetrare monetara scazuta, precum Rusia si China, masura nu ar aduce statului venituri considerabile dar ar afecta grav sistemul financiar.

Gavrilenkov considera totodata ca dezechilibrele interne din economiile mari conteaza mai mult decat cele globale.

"Nu cred ca dezechilibrele globale au aparut de nicaieri. Exista dezechilibre interne in fiecare economie mare, precum consumul excesiv din SUA, investitiile excesive din China si redistribuirea excesiva din Europa, care pot incetini cresterea economica, creand impresia unor dezechilibre globale", a spus economistul.

Statele BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China, pot oferi ajutor pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, la summitul G20, a declarat Olga Butorina, analist la Institutul de Stat din Moscova pentru Relatii Internationale.

Premierul rus Vladimir Putin si-a exprimat marti scepticismul fata de acest plan, afirmand ca zona euro are resurse suficiente pentru a-si rezolva problemele fara sprijinul Moscovei.

Rusia este pe locul trei in lume in functie de rezervele de aur si valuta, iar doua cincimi sunt investite in obligatiuni suverane ale tarilor din zona euro si ale celorlalte state din BRIC.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1008 ori