Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ucraina ignora amenintarile lui Putin si merge pe mana UE

Ucraina ignora amenintarile lui Putin si merge pe mana UE


Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a reafirmat sambata angajamentul tarii sale pentru semnarea unor acorduri cheie cu UE, inclusiv cel comercial, in pofida unor avertismente ale presedintelui Rusiei Vladimir Putin cu posibile masuri punitive, relateaza Reuters.

Cu prilejul Zilei Independentei Ucrainei, Ianukovici a parut ca ignora afirmatiile lui Putin. In timp ce s-a pronuntat in favoarea aprofundarii relatiilor cu Rusia si alti membri ai Uniunii Vamale, el a indicat faptul ca Kievul este angajat sa semneze acorduri de asociere si liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius, Lituania, in luna noiembrie.

"Pentru Ucraina, asocierea cu UE trebuie sa devina un factor important pentru formarea unui stat modern european", a declarat presedintele ucrainean. "In acelasi timp, trebuie sa pastram si sa continuam dezvoltarea relatiilor si a proceselor de integrare cu Rusia, cu tarile comunitatii eurasiatice si alti lideri internationali si cu noi centre de dezvoltare economica", a subliniat Ianukovici.

Rusia, cel mai important partener comercial al Ucrainei, a semnalat saptamana trecuta o mare preocupare fata de politica Kievului privind integrarea europeana, efectuand controale vamale stricte la importurile din Ucraina si provocand unele intarzieri la vama. Vladimir Putin a afirmat recent ca un acord de asociere si liber schimb intre UE si Ucraina ar putea afecta produsele rusesti. Liderul de la Kremlin a avertizat ca membrii Uniunii Vamale (n.r. Rusia, Belarus si Kazahstan) ar putea adopta "masuri de protectie" pentru a-si apara pietele.

Moscova incearca de mai multi ani sa convinga Ucraina, o fosta republica sovietica, sa se indeparteze de Europa si sa se apropie de proiectul Uniunii Eurasiatice, formata din Rusia, Kazahstan si Belarus. Ucraina si Uniunea Europeana ar urma sa semneze in noiembrie un acord de asociere ce prevede si un ambitios dosar comercial.

UE este gata sa semneze acest acord in cazul in care Kievul face progrese in vederea respectarii statului de drept si isi reconsidera pozitia fata de situatia opozantei si fostului premier ucrainean Iulia Timosenko.

Economia Ucrainei se bazeaza pe exporturile de cereale, otel, carbune, combustibil, produse petroliere si chimice. Peste 60% din exporturi sunt efectuate in alte foste republici sovietice, in special Rusia, Belarus si Kazahstan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1487 ori