Putin si-a facut armata personala. Este mai mare decat armata Rusiei!

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 17:33
8172 citiri
Putin si-a facut armata personala. Este mai mare decat armata Rusiei!
Foto: Kremlin

Liderul de la Kremlin pare sa se teama de pericolele interne care ii ameninta pozitia din fruntea statului. Recent, Vladimir Putin a recurs la o reforma a fortelor de ordine din tara, in scopul de a-si asigura o armata personala aflata sub comanda sa.

Putin a trimis in Parlament o lege prin care scoate de sub comanda Ministrului de Interne trupele Garzii Nationale, o unitate de 170.000 de oameni specializata in dezamorsarea revoltelor si lupta contra gruparilor insurgente, potrivit Financial Review.

Garda Nationala si "cosmonautii"

Garda Nationala si-au facut un renume luptand in razboaiele cecene din primele doua mandate ale lui Putin.

Insa, pe langa cei 170.000 de membri ai acestei forte, Putin si-a trecut sub comanda personala si trupele de elita din minister, asa-zisii "cosmonauti", porecla dobandita din cauza asemanarii echipamentului lor de protectie cu cel al trupelor din Star Wars.

In acest moment, numarul fortelor de ordine aflate sub comanda directa a liderului de la Kremlin a ajuns sa il depaseasca cu 15% pe cel al fortelor armate, care se ocupa cu amenintarile externe la adresa Rusiei.

Armata personala a lui Putin va fi condusa de Viktor Zolotov, un personaj care detine functia de sef al securitatii prezidentiale inca din 2000.

Prin vechile sale legaturi cu presedintele, Zolotov este vazut drept un om mai fidel lui Putin decat actualul ministru de Interne, Vladimir Kolokoltsev.

Tatyana Stanovaya, un analist politic din Rusia, crede ca ministrul de Interne "odata ajuns la un ipotetic moment de tensiune, va avea fiori cand va trebui sa execute ordinele. Putin si Zolotov - ca o extensie a acestuia - nu mai au nevoie de intermediari".

Putere concentrata

Pentru Putin, trupele preluate de la Interne par mai sigure decat cele din Ministerul Apararii, unde Serghei Shoigu, ministrul in functie, a capatat notorietate si un grad de independenta tot mai mare.

Garda Nationala va avea si propriul serviciu de informatii pus la dispozitia presedintelui, fiind conceputa ca o structura cu putere de investigatie.

Armata lui Putin va fi responsabila si de emiterea licentelor pentru arme pentru indivizi si firmele de paza si protectie, in Rusia existand 10 milioane de posesori de arme.

Membrii Garzii Nationale vor avea de acum dreptul de a trage fara somatie si a efectua arestari fara a se legitimna.

Miscarea facuta de liderul de la Kremlin ii reduce dramatic puterea lui Kolokoltsev, unul dintre ministrii care nu intra in cercul apropiatilor sefului statului rus.

Drept premiul de consolare, acesta i-a primit in subordine pe cei 27.000 de oameni ai Serviciului Federal Anti-Drog si cea mai mare parte a angajatilor Serviciului Federal pentru Migratie.

Practic, rolul ministrului de Interne din Rusia se reduce de acum la efectuarea simplelor activitati birocratice si a misiunilor de rutina ale politiei.

Ultima reorganizare ministeriala petrecuta in Rusia a fost in 2003, cand Vladimir Putin a refacut structuri asemanatoare perioadei sovietice, din tineretea sa.

Cea de acum pare un mod de a se asigura ca nu va avea de surprize in cadrul alegerilor parlamentare din toamna acestui an, dar si de a pune piciorul in prag pentru consevarea puterii pentru alegerile prezidentiale din 2018.

Ca forta personala de represiune, Garda Nationala a lui Putin demonstreaza clar ca presedintele rus nu are incredere in institutiile statului, preferand sa se simta inconjurat de vechii sai prieteni.

#garda personala Putin, #serviciu spionaj Putin, #reforma ministere Rusia, #dictatura Vladimir Putin , #Presedintele Rusiei