Putin s-a impacat cu Erdogan! Rusii au din nou liber la vacante in Turcia, dar asteapta ceva in schimb

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:18
8430 citiri
Putin s-a impacat cu Erdogan! Rusii au din nou liber la vacante in Turcia, dar asteapta ceva in schimb
Foto: Kremlin

Conversatia telefonica dintre presedintii Rusiei si Turciei, prima dupa incidentul militar in care aviatia turca a doborat un bombardier rus la granita cu Siria, a durat 45 de minute, timp in care relatiile dintre Moscova si Ankara au dat semne de ameliorare.

Noua relatie nu vine fara costuri pentru Erdogan, surse din interiorul Kremlinului dezvaluind ca Rusia asteapta compensatii financiare pentru incidentul din noiembrie 2015.

Pana atunci, Moscova arata un prim semn de bunavointa si le permite turistilor rusi sa revina pe plajele turcesti, anunta agentia TASS.

Costul impacarii

Revenirea la relatii normale cu Rusia i-ar putea costa scump pe oficialii de la Ankara, purtatorul de cuvant al Kremlinului anuntand, in timpul discutiei dintre cei doi sefi de stat, ca Vladimir Putin asteapta sa vada care sunt semnalele date de omologul sau turc pentru a putea ridica si problema compensatiilor pe care Moscova le va cere pentru doborarea avionului militar in 24 noiembrie, informeaza TASS.

Pe de alta parte, cu doar o zi inainte, premierul turc Binali Yildirim a avut o remarca menita a lasa de inteles ca Ankara nici nu ia in calcul acordarea unor despagubiri pentru incidentul petrecut la sfarsitul anului trecut.

Discutiile par sa fi evoluat cat de cat multumitor pentru partea rusa, dupa incheierea conversatiei cu Recep Erdogan, liderul de la Kremlin convocand guvernul in sedinta de urgenta.

"In privinta relatiilor bilaterale, as vrea sa incep cu chestiunea legata de vizele turistice, desi se constata o intensificare a activitatilor teroriste in Turcia. In orice caz, am decis sa ridicam restrictiile administrative in acest sector", a mentionat Vladimir Putin.

"De asemenea, cer guvernului Rusiei sa inceapa procesul de normalizare a legaturilor economice si comerciale cu Turcia, in general", a mai spus seful Federatiei Ruse.

Inainte de inghetarea partiala a relatiilor dintre cele doua tari, nivelul schimburilor comerciale dintre Rusia si Turcia era estimat la 30 de miliarde de dolari.

Strategie comuna

Putin nu a intarziat sa transmita condoleantele sale pentru victimele atentatului terorist de la aeroportul din Istanbul, dar a insistat si pentru creionarea unei strategii comune cu Ankara in vederea combaterii amenintarii reprezentate de Statul Islamic.

O confirmare in acest sens a dat si administratia prezidentiala de la Ankara, care anunta intr-un comunicat ca cei doi sefi de stat au convenit sa reia relatiile amicale pentru a pune la punct strategia de lupta impotriva amenintarilor teroriste, anunta ziarul Hurriyet Daily News.

Putin si Erdogan au convenit sa se intalneasca cat mai curand in persoana, o buna ocazie in acest sens oferind-o summitul G20 din China, din luna septembrie.

Pana atunci insa, pe 1 iulie, ministrii de Externe din cele doua tari vor avea timp sa puna la punct detaliile intalnirii, la ConsiliulMinistrilor de Externe din cadrul Asociatiei de Cooperare Economica din bazinul Marii Negre.

#vladimir putin, #incident militar Turcia Rusia, #avion rusesc doborat Turcia, #tensiouni Moscova Ankara, #relatii Rusia Turcia , #Presedintele Rusiei