Descalecarea lui Putin la Budapesta: Oras paralizat in omagiul URSS

Marti, 17 Februarie 2015, ora 18:15
14051 citiri
Descalecarea lui Putin la Budapesta: Oras paralizat in omagiul URSS
Foto: vs.hu

Vizita presedintelui Vladimir Putin in capitala Ungariei a reusit sa-i irite pe localnici chiar mai mult decat pe liderii europeni. Masurile de securitate luate de oficialii de la Budapesta intrec cele mai mari asteptari ale serviciilor de protectie, o buna parte din oras fiind practic inchisa.

Inclusiv cladirea Parlamentului Ungariei este una dintre zonele in care activitatea este perturbata de sosirea liderului de la Kremlin. Accesul a fost restrictionat, iar o parte din angajatii institutiei s-au trezit marti dimineata ca nu pot folosi cartelele de acces in cladire, informeaza publicatia ungara Politics.

Capacele de canal au fost sudate pe strazile Budapestei, iar centrul orasului a fost impanzit de politisti si trupe speciale.

Foto: Szigetvary Zsolt

Centrul Budapestei, blocat

Pentru locuitorii capitalei Ungariei, ziua de marti a fost una dintre cele mai lungi si enervante traite in ultimele decenii. Politia a informat ca mai multe artere rutiere care strabat inelul central al Capitalei si pietele publice au fost inchise inca de la ora 9:00 dimineata.

Foto: politics.hu / Strazile inchise din Budapesta

In pur stil comemorativ al deceniilor comuniste, premierul Viktor Orban pare sa pregatesca o atmosfera cat mai linistita pentru oaspetele de la Moscova, eliminand orice risc al unui protest inoportun.

Asta dupa ce, luni seara, 2.000 de persoane au protestat in Budapesta impotriva politicii pro-Moscova tot mai evidente a prim-ministrului.

Intre timp, pietele importante ale orasului au fost inchise pentru public, inclusiv Piata Eroilor (Hosok Tere), Piata Kossuth, o mare parte din districtul Palatului Regal din Budapesta, dar si alte artere rutiere importante.

Pe strazi mai rasuna doar pasul de defilare al trupelor speciale de securitate, iar acoperisurile sunt impanzite de lunetisti.

Foto: vs.hu

Parlamentul, golit pe neasteptate

Decizia de a inchide inclusiv cladirea Parlamentului Ungariei i-a lasat cu gura cascata pe angajatii institutiei.

Acestia au sosit de dimineata la serviciu doar pentru a afla ca nu mai au acces in cladire, situatia urmand sa revina la normal dupa plecarea lui Putin, relateaza portalul Index.hu.

Putin, gest de sfidare?

Jurnalistii maghiari sunt contrariati si de vizita lui Putin la monumental ridicat pentru soldatii sovietici ucisi cu ocazia reprimarii revolutiei maghiare din 1956, unde a depus o coroana de flori.

Dincolo de gestul lipsit de orice politete diplomatica, Putin intra direct sub incidenta legii penale din Ungaria.

Conform acesteia, punerea la indoiala, ridiculizarea sau justificarea crimelor impotriva umanitatii comise de regimurile nazist si comunist constituie infractiune si se pedepseste cu trei ani de inchisoare.

Foto: Index.hu

Nu in ultimul rand, vizita lui Vladimir Putin la Budapesta a fost marcata si protestul unei activiste Femen, care i-a transmis presedintelui Rusiei sa se duca acasa.

Foto: vs.hu

#vizita oficiala Vladimir Putin, #masuri securitate Budapesta, #vizita presedinte Rusia , #Presedintele Rusiei