Criza din Rusia il prinde din urma pe Putin. Situatia a devenit prea grava!

Joi, 18 Februarie 2016, ora 17:00
10147 citiri
Criza din Rusia il prinde din urma pe Putin. Situatia a devenit prea grava!
Foto: Kremlin

Cea mai lunga perioada de recesiune intalnita de Rusia in ultimele doua decenii isi pune amprenta asupra pietei muncii din tara si ameninta sa destabilizeze si puterea politica de la Moscova, aflata in prag de alegeri electorale.

Anul trecut, presiunea a fost reglata prin reducerea succesiva a salariilor, impunerea concediilor fara plata si trecerea la contracte part-time, dar, din ianuarie 2016, companiile rusesti dau semne ca sunt decise sa treaca la disponibilizari masive, observa agentia Bloomberg.

Somaj in crestere

In ianuarie, rata somajului din Rusia a sarit pana la aproape 6%, cea mai alarmanta crestere din ultimii 3 ani, dupa ce anul trecut a inregistrat un varf de doar 5,2 procente.

Dupa ce piata petrolului nu a reusit sa dea semne consistente de redresare a pretului, iar rubla a coborat la un minim istoric in raport cu dolarul, angajatorii par sa nu mai aiba alta solutie decat reducerea locurilor de munca, fapt care va diminua si mai mult veniturile localnicilor.

Pentru liderii de la Moscova, provocarea consta in a incerca sa linisteasca nemultumirea populatiei, cu un buget saracacios si in plin an electoral.

"Companiile isi revizuiesc in scadere asteptarile pentru viitoare comenzi. Fara niciun motiv care sa indice o eventuala revenire economica, firmele nu au altceva de facut decat sa renunte gradual la forta de munca pe care au pastrat-o in cursul anului 2015", crede Tatiana Orlova, economist al RBS Londra.

Nimic nu mai este stabil

Pentru angajatii din Rusia nimic nu mai pare sigur in acest moment, fiecare sector economic fiind afectat de scaderea consumului, preturile diminuate din energie si de reducerea puterii de cumparare a populatiei.

Firme locale mari, cum ar fi producatorul de masini AutoVAZ sau operatorul de centrale nucleare Rosenergoatom, intocmesc de zor listele de disponibilizari.

Un sondaj de opinie derulat de Levada Center arata ca majoritatea localnicilor indica somajul ca fiind cea mai mare amenintare care planeaza asupra Rusiei si a lor personal.

In raport cu inflatia, salariile rusilor au mai pierdut 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile din comert au scazut cu 8,5 procente, iar veniturile disponibile reale ale rusilor sunt cu 2,3% mai mici.

Ministrul Muncii, Maxim Topilin, a prognozat deja ca pana la mijlocul acestui an, nivelul somajului va depasi 6%.

Pe hartie, situatia arata mai bine decat cea de acum 7 ani, cand somajul din Rusia se ridicase la 9,4%, dar trebuie tinut cont si de faptul ca PIB-ul Rusiei este in scadere continua.

O estimare a economistului Artim Biryukov de la biroul din Moscova al HSBC Holdings arata ca orice scadere cu 1% a PIB-ului real atrage o crestere a somajului in Rusia de 0,2%.

Contractia suferita de economia Rusiei in 2015 a fost de 3,7 procente, iar anul acesta prabusirea pretului petrolului si izolarea in care este mentinuta tara ca urmare a sanctiunilor economice internationale ingreuneaza si mai mult sarcina oficialilor de la Moscova de a opri declinul economic.

Un pret mediu de 30 de dolari/baril ar avea ca efect cresterea deficitului de 3% din PIB asumat de guvern, aceasta dupa ce bugetul de anul trecut s-a confruntat oricum cu cel mai mare deficit din ultimii 5 ani.

Putin pare singurul personaj din fruntea statului care nu manifesta vreo ingrijorare fata de deteriorarea economiei din Rusia si a nivelului de trai al populatiei.

Liderul de la Kremlin a afirmat recent ca somajul "se situeaza la cote reduse, este acceptabil. Insa, trebuie sa fim pregatiti din timp pentru schimbarile care vor interveni pe piata muncii".

Masuri anti-criza

Pentru moment, liderii de la Moscova incearca sa gaseasca solutii anticriza creionate dupa nevoile fiecarei regiuni.

Guvernele regionale au la dispozitie sume de cate 3 miliarde de ruble (40 milioane dolari) pentru a mentine un nivel scazut al somajului.

Alte pachete financiare de cate 7 miliarde de ruble vor fi directionate catre orase unde o singura companie intretine majoritatea fortei de munca din zona, iar un alt pachet de 5,5 miliarde de ruble este pregatit pentru cazul in care situatia scapa de sub control, a precizat ministrul Muncii de la Moscova.

Cat de eficiente vor fi aceste masuri in peisajul economic actual din Rusia?

"Intreprinderile vor concedia oameni daca situatie economica sa inrautateste, comenzile se reduc, iar suportul statului nu va mai fi ca in trecut", apreciaza Vladimir Tihomirov, economist sef al BCS Financial Group din Moscova.

#criza economica rusia, #nivel somaj, #disponibilizari fabrici Rusia, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei