Avertisment de la Moscova pentru Putin: Ne asteapta cinci ani de stagnare economica!

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:45
3797 citiri
Avertisment de la Moscova pentru Putin: Ne asteapta cinci ani de stagnare economica!
Foto: IB Times

Vesti proaste pentru Vladimir Putin si sustinatorii sai, care inca mai cred intr-o relansare economica a Rusiei. Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin afirma ca tara se va confrunta cu stagnare economica pe termen mediu, chiar daca va reusi sa traverseze actuala perioada de criza.

"Vom trece de la criza la stagnare economica. Reformele structurale nu au fost facute la timp", a declarat Kudrin pentru presa rusa cu prilejul unei mese rotunde organizate la 15 ani de la castigarea primelor alegeri de catre Vladimir Putin, anunta postul american CNBC.

Prognoza lui Kudrin indica un blocaj al economiei ruse in viitorul apropiat.

"Perioada 2012-2018 va fi marcata de o crestere economica de 1,5 procente, maxim 2%, in cel mai fericit caz. Aceasta este o provocare serioasa pentru presedinte - o economie in stagnare pentru cel putin cinci ani de acum inainte", a declarat Alexei Kudrin pentru agentia de presa rusa RBC.

Kudrin a detinut mandatul de ministru al Finantelor intre 2000 si 2011, fiind considerat unul dintre reformatorii sistemului economic din Rusia si un personaj implicat direct in efortul de reducere a datoriei externe a tarii.

A parasit functia guvernamentala in 2011, dupa un conflict deschis cu premierul Dmitri Medvedev pe tema evolutiei economice a tarii.

In ciuda trecutului sau de fost sustinator al lui Putin, comentariile lui Alexei Kudrin sunt intesate de critici privind slabele masuri de contracarare a crizei petrolului si a sanctiunilor internationale dictate impotriva Rusiei.

Cu toate acestea, Putin se bucura in continuare de increderea a 85% din populatie, in ciuda declinului rublei si a inflatiei accelerate inregistrate de economia rusa.

Kudrin insista ca actualul lider rus ar trebui sa-si foloseasca popularitatea pentru a impinge inainte valul de reforme, dar deocamdata Putin intarzie sa faca acest lucru.

"Liderii globali cu popularitate crescanda sa se foloseasca de aceasta pentru a initia reforme. Altfel, scorurile mari din sondaje raman doar simple ratiguri facute doar de dragul show-ului politic", afirma Kudrin.

Banca Centrala a Rusiei a prognozat o contractie a economiei ruse de 4,6% in acest an, iar multi analisti se indoiesc de faptul ca popularitatea lui Putin va ramane la aceleasi cote in cazul intrarii in recesiune.

#stagnare economica Rusia, #fost ministru Finante Rusia, #popularitate Vladimir Putin , #Presedintele Rusiei