Ponta nu renunta la proiectul descentralizarii, declarat neconstututional: "Vedem daca modificam Constitutia"

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 15:01
1570 citiri
Ponta nu renunta la proiectul descentralizarii, declarat neconstututional: "Vedem daca modificam Constitutia"

Premierul Victor Ponta a precizat luni, la finalul sedintei USL, ca in ciuda deciziei Curtii Constitutionale privind legea descentralizarii principiul descentralizarii nu va fi "abandonat", fiind asteptata motivarea Curtii pentru a se stabili care sunt pasii de urmat.

Ponta a precizat faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au respins toate obiectiile formulate de PDL, insa a sesizat ca "intrinsec" exista totusi o problema de constitutionalitate.

"Am inteles si am luat act de faptul ca toate obiectiile de neconstitutionalitate ale PDL au fost respinse. Dupa care CCR a zis ca intrinsec e o problema de constitutionalitate. (...) Curtea a folosit acest termen juridic care mi s-a parut foarte interesant 'intrinsec', deci extrinsec nu e o problema. Vedem ce facem cu intrinsecul, si in functie de ce ne spune motivarea, asa vom proceda, dar principiul european al descentralizarii evident ca nu il abandonam, ci il punem in practica", a precizat premierul.

Victor Ponta a adaugat ca dupa publicarea motivarii Curtii se va sti exact daca "trebuie sa modificam Constitutia sau trebuie sa modificam ceva la lege ca sa punem in acord cu aceasta cerinta a CCR".

"In mod sigur, in proiectul de modificare a Constitutiei discutat si aprobat in Comisia parlamentara se introduc regiunile administrative", a subliniat liderul social-democrat.

Ponta a tinut sa precizeze ca subiectul descentralizarii este unul important pentru conducerea USL, fiindca problemele locale pot fi mai bine gestionate de la nivel local decat de la centru, "ca in statul comunist".

"Obiectivul USL, acela ca o mai mare descentralizare, o mai mare apropiere a administratiei publice de oameni, fiindca oamenii se conduc mai bine pentru cele mai multe dintre probleme de la Cluj, de la Iasi, de la Craiova, de la Constanta, decat sa ii conducem pe toti de la Bucuresti, ca in statul comunist. Ramane un obiectiv fundamental si reducerea cheltuielilor aparatului administrativ. In functie de cum spune CCR sa facem, asa vom face", a mai spus premierul.

Curtea Constitutionala a votat in unanimitate

Curtea Constitutionala a decis ca Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament in luna noiembrie, este neconstitutionala, admitand sesizarea formulata de parlamentarii PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala", se arata in decizia Curtii.

PDL acuza atac la unitatea statului de drept

PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali

"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", s-a aratat in comunicatul PDL.

PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constitutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primariile" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.

#descentralizare Ponta, #descentralizare Constitutie , #USL