Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit la Bursa. Canadienii ameninta cu instanta UPDATE

Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit la Bursa. Canadienii ameninta cu instanta UPDATE


Actiunile Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, se prabusesc la bursa, dupa o scadere de circa 70% in mai putin de o ora, pe fondul protestelor de amploare si a deciziei premierului Victor Ponta, de a respinge proiectul minier. Canadienii anunta ca vor da statul roman in judecata, in cazul in care Guvernul opreste dezbaterea parlamentara.

Gabriel Resources a anuntat, in cadrul unui comunicat publicat pe site-ul bursei de la Toronto, ca va ataca in instanta decizia Guvernului de a opri de la dezbaterea parlamentara proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, pentru incalcari multiple ale tratatelor de investitii internationale. In acest context, reprezentantii companiei declara ca asteapta o confirmare a pozitiei Guvernului in aceasta privinta.

Senatul a aprobat, luni, cu 91 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si o abtinere, ca Proiectul de lege referitor la Rosia Montana sa fie supus dezbaterii in procedura de urgenta, Senatul fiind prima Camera sesizata.

In urma acestei decizii s-a stabilit ca pana pe data de 11 septembrie sa fie elaborate avizele comisiilor sesizate, iar pana pe 17 septembrie sa fie elaborat si raportul care va fi un raport comun al Comisiei pentru administratie si al Comisiei economice.

Ponta vrea abandonarea proiectului

Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul de lege in privinta exploatarii de la Rosia Montana va intra, luni, in procedura de respingere la Senat si la Camera Deputatilor.

"Evident vor fi procese si nu vrem ca guvernul sa fie considerat vinovat pentru un proiect initiat de domnul Basescu, (...) ca eu sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Crin Antonescu s-a declarat lider al opozitei. Protestele sunt foarte importante. Poate ca ar fi fost mai bine sa se fi dezbatut mai mult", a declarat premierul.

Seful Guvernului a spus ca doreste "inchiderea cat mai repede" a proiectului, prin procedura de urgenta, de vreme ce in PSD nu exista pozitie unitara, iar in Parlament majoritatea este impotriva, deci lipseste sustinerea politica necesara pentru continuarea demersurilor in Parlament.

Actiunile Gabriel Resources, in cadere libera

Actiunile Gabriel Resources (GBU) s-au depreciat la 0,83 dolari/unitate la jumatate de ora de la deschiderea bursei din Toronto, in scadere cu 43% fata de vineri, cand bursa a inchis la un pret de 1,47 dolari/unitate.

Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca actiunile trebuie "tranzactionate cu prudenta", pana la clarificarea situatiei din Romania.

Canadienii se asteapta ca protestele de amploare de duminica seara, la care au participat circa 15.000 de oameni la nivel national si declaratiile premierului Victor Ponta, care a cerut respingerea in Parlament, prin procedura de urgenta, a proiectului de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana, sa genereze un nou soc pe bursa de la Toronto.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3284 ori