Vosganian: criza se va inrautati in 2012

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 14:55
1982 citiri
Vosganian: criza se va inrautati in 2012

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian apreciaza ca anul acesta, potrivit datelor oficiale, va fi unul al stagnarii economice, iar 2012 nu va marca iesirea din criza, ci cronicizarea ei, si i-a cerut premierului sa demareze consultari cu opozitia pentru actiunile viitoare, transmite NewsIn.

 

Potrivit liberalului, prima constatare care se poate face in urma analizarii datelor de la Comisia Nationala de Prognoza, BNR si INS, este aceea ca 2011 va fi un an al stagnarii.

"Nu poti invoca anul agricol in sustinerea cresterii economice, nu produce locuri de munca, nu produce salarii, nu produce impozite la buget, resurse investitionale.

Anul 2011, fara contributia lui Rapciune si Brumarel, e un an al stagnarii, in care resursele cresterii economice sunt in recesiune, de fapt. Am trimis interpelari la premier prin care ii solicitam sa comenteze cifrele pe care le avem de la Comisia Nationala de Prognoza, BNR si INS", a afirmat Vosganian.

Liderul PNL a precizat ca cifrele prezentate de institutiile mentionate indica faptul ca, in primele 6 luni din 2011 investitiile nete din economie au scazut cu 7% fata de 2010.

"Daca socotim ca rata investitiilor in 2008 au fost de 32%, in 2009 de 26%, in 2010 de 22%, iar anul acesta probabil 20%, inseamna ca Guvernul ne impinge cu 10 ani in urma", a avertizat fostul ministru de Finante.

Similar, el a precizat ca investitiile straine au avut o reducere dramatica, fata de 9,5 miliarde euro in 2008 si ca vor fi sub doua miliarde anul acesta.

"Guvernul Boc ne-a impins cu 12 ani in urma, cand Romania risca sa intre in incapacitate de plata", a afirmat Vosganian. El a punctat ca, in 2012 va continua stagnarea economica si nu va marca "iesirea din criza, ci cronicizarea crizei".

Liberalul a subliniat ca, in conditiile in care se discuta in termenii unui posibil transfer de putere, fiind sanse "de cel putin 50% sa avem un alt guvern", opozitia cere categoric Guvernului sa demareze consultari pentru actiunile care urmeaza.

"Un program anticriza nu se va putea incheia in 2012 si nu vrem sa ne trezim in situatia de a anula tot ce au facut dansii.

Consideram ca dezbaterea publica in ce priveste economia romaneasca trebuie bazata pe cifre, situata in realitate si in urma unui dialog politic", a aratat Vosganian.

La randul sau, presedintele Comisiei de buget a PNL, Daniel Chitoiu, a atras atentia ca, desi a fost prevazuta o crestere a veniturilor bugetare ca pondere in PIB pana la 33,9%, aceasta crestere e pusa numai pe seama atragerii de fonduri europene. 

 

"In privinta veniturilor fiscale, isi mentin ponderea pe urmatorii trei ani de zile, la un nivel de 19,1 puncte procentuale in PIB. Inseamna ca nu au de gand sa ia nicio masura de reducere a evaziunii fiscale si ca nu au luat nicio masura de crestere a colectarii veniturilor fiscale ca pondere in PIB", a spus Chitoiu.

#criza romania vosganian, #criza vosgania, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian