Tarile membre UE, care nu respecta reformele cerute, ar trebuie sa plece din zona euro, sustine economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, care crede ca Uniunea ar trebui sa aiba atat "un morcov mare", cum sunt banii, cat si un "bat", pe care il compara cu perspectiva de a iesi din zona euro, anunta NewsIn.
"Cred ca, asa cum Uniunea Europeana are un 'morcov mare' precum sunt banii, dobanzile si maturitatile, de asemenea UE ar trebui sa aiba un bat mare, iar acesta, pe cat de imposibil ar parea, ar trebui sa fie perspectiva de a iesi din zona euro", a spus Lazea.
El a declarat ca cetatenilor ar trebui sa li se explice care sunt costurile iesirii din zona euro si astfel acestia ar accepta mai usor aplicarea reformelor cerute.
"Daca populatia unor tari considera prea dure asemenea masuri bineinteles ca nu i se poate da un cec in alb pentru eternitate si atunci amenintarea urmatoare in contrapartida 'marelui morcov' care li sa da sa fie un mare bat.
Inainte de a li se da dreptul de a iesi din zona euro, cetatenilor acelor tari, care nu sunt informati care sunt costurile, ar trebui sa li se spuna ca, odata lasati la cheremul pietelor financiare, costurile pentru ei vor fi mult mai mari decat acelea pe care le-ar avea de suportat daca fac reformele cerute de UE", a declarat Lazea.
Economistul-sef al BNR a precizat ca ceea ce au facut Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana a fost exact ceea ce era nevoie.
Au tratat tarile care aveau nevoi cu un "morcov generos" si stimulente: maturitatile au fost extinse, dobanzile au fost reduse, creditele au fost extinse.
Lazea a spus ca acesta era lucrul care trebuia facut, dar ca, fara reforme clare din partea tarilor care au primit ajutoare, acestia vor fi bani pierduti ai platitorilor de impozite si ca marea intrebare este ce vor face tarile care au primit ajutor daca reformele incetinesc.