Lazea: pietele nu vor mai finanta state cu deficite externe mari

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 16:05
1778 citiri
Lazea: pietele nu vor mai finanta state cu deficite externe mari

Pietele internationale nu vor mai finanta statele cu deficite externe mari, de peste 5% din PIB, considera economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a aratat ca deficitul de cont curent al Romaniei, de 4,2% din PIB, este mai mic doar fata de cel din Grecia, Turcia, Spania si Cehia, potrivit Mediafax.

"Vedeti ca deficitul extern s-a redus de la valori nesustenabile, de circa 12-14% din PIB, la 4,2% din PIB, dar nici acest nivel nu mi se pare o valoare confortabila, pentru ca in context international nu este o valoare foarte mica, fiind mult mai mare decat de exemplu cel al SUA, despre care toata lumea scrie rauri de cerneala", a spus Lazea, in cadrul unui seminar organizat la BNR.

El a spus ca, in functie de ponderea deficitului extern in PIB, Romania ocupa locul cinci in lume, iar valori mai mari ale acestui dezechilibru sunt intalnite doar in Grecia, Turcia, Spania si Cehia. 

"Deficite mai mici au state precum SUA si Marea Britanie, care spun ca ar avea o problema. Pietele financiare internationale nu vor mai finanta state cu deficite mari - unii spun ca acest lucru inseamna peste 8% din PIB, eu spun ca peste 5%.

Daca aceasta este anvelopa si constrangerea, tipul de crestere economica de pana in 2008 nu mai este posibil pentru ca nu il mai finanteaza nimeni, nu pentru Romania, ci pentru nicio tara din lume", crede economistul-sef al bancii centrale.

El considera ca sectoarele bancabile din Romania sunt industria, unele "bucatele" din agricultura, infrastructura de transport, energia si mediul, care sunt cerute de investitorii straini, dar si transportul international, turismul si comunicatiile. 

Lazea a mentionat ca strategia de crestere economica a Romaniei trebuie sa tina cont in mare masura de drepturile si obligatiile pe care statul si le-a asumat fata de trei parteneri: capitalul privat, UE si FMI.

Totodata, el a aratat ca asteptarile Uniunii Europene, o tema nedezbatuta inca in Romania, sunt importante si dificil de realizat.

"Fiecare tara trebuie sa trimita in luna aprilie programul de convergenta si programul national de reforme, care trebuie sa tina cont de recomandarile facute de CE si Parlamentul European in perioada ianuarie-martie, iar apoi aceste documente sunt analizate si, in urma mai multor runde, se trece la elaborarea bugetului si programelor pentru anul fiscal viitor", a explicat Lazea.

El a aratat ca programul national de reforme nu mai trebuie sa fie "o simpla insiruire de dorinte pioase", ci trebuie sa cuprinda reforme finantabile.

"In luna aprilie statul trebuie sa stie liniile directoare ale anului viitor, de fapt trebuie sa le stie inca din primul trimestru. Acesta este un lucru foarte foarte important si dificil de realizat", a continuat oficialul bancii centrale.

Totodata, economistul crede ca Romania concureaza pentru atragerea de investitii straine numai prin forta de munca ieftina si fiscalitatea relativ redusa sau inexistenta din unele zone, precum impozitul pe profit sau pe terenuri si case.

Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
Guvernul intenționează să crească nivelul de utilizare a pompelor de căldură în sectorul rezidenţial. Această formă de încălzire şi răcire este deja frecventă în clădirile...
#lazea, #deficite externe, #finantare , #stiri Valentin Lazea

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  9. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  10. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!