Contributia pe care o va avea Romania la cresterea capacitatii de finantare a Fondului Monetar International este un pret care trebuie platit, iar romanii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca beneficiile vin la pachet cu pretul, apreciaza economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
Valentin Lazea a declarat ca ideea de baza este cresterea capacitatii de imprumut a fondului. Daca in prezent Fondul dispunea de circa 385 de miliarde de euro bani de imprumutat, aceasta decizie a crescut capacitatea de imprumut a acestui fond, ce are o capacitate de multiplicare mult mai mare.
"Fondul poate sa imprumute si de la terte guverne bani si sa-i imprumute la cele care au nevoie. Faptul ca Romania va contribui si ea cu o catime mica la aceasta suma este un pret care trebuie platit pentru ca de acum incolo trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la pachet si cu pretul", a spus Lazea.
Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.
Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.
Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro.
Consiliul UE a invitat si "comunitatea internationala" sa aduca contributii similare la resursele FMI.