Schimbare cu 180 de grade a poziției UE față de China: "Se așteaptă cu interes reluarea dialogurilor economice și financiare"

Vineri, 29 Septembrie 2023, ora 11:46
0 citiri
Schimbare cu 180 de grade a poziției UE față de China: "Se așteaptă cu interes reluarea dialogurilor economice și financiare"
Uniunea Europeană dorește ”reluarea dialogurilor economice și financiare” cu China

Uniunea Europeană dorește ”reluarea dialogurilor economice și financiare” cu China, uitând declarațiile ce vizau decuplarea economiei europene de cea chinezească.

Ulterior oficialii europeni și-au nuanțat poziția, pe parcursul acestui an, vorbind de ”strategii de reducere a riscurilor” mai degrabă decât de o decuplare completă, dar acum au renunțat la orice reținere, declarând deschidere totală către relațiile cu super-puterea asiatică.

Importanța lanțurilor de aprovizionare cu materii prime pentru economia europeană și-a spus cuvântul, iar comisarul european pentru Comerț cere acum Chinei să ”se abțină de la utilizarea lanțurilor de aprovizionare ca armă”.

Importanța lanțurilor de aprovizionare

”UE nu are nicio intenție să se decupleze de China. UE apără comerțul deschis și echitabil, bazat pe normele comerțului mondial, pe condiții de concurență echitabile și o concurență loială, și respinge protecționismul (...).

În acest sens, UE așteaptă cu interes reluarea dialogurilor macroeconomice, economice și financiare în lunile care urmează.”, s-a arătat în cadrul celui de al 10-lea Dialog economic și comercial la nivel înalt UE-China, co-prezidat de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care este și comisar european pentru Comerț și viceprim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, He Lifeng.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Europene au insistat pe lângă partea chineză asupra ”importanței unor lanțuri de aprovizionare transparente și previzibile, în special pentru materiile prime critice”.

”Ambele părți au convenit să continue discuțiile privind un posibil mecanism de transparență a lanțurilor de aprovizionare cu materii prime între UE și China”, iar comisarul european pentru Comerț a subliniat importanța abținerii de la utilizarea lanțurilor de aprovizionare ca armă, în discursul ținut la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Parteneri comerciali de primă importanță

Trebuie arătat faptul că Uniunea Europeană și China sunt parteneri comerciali de primă importanță: În 2022, comerțul bilateral cu mărfuri a crescut cu 23% față de anul precedent, atingând nivelul record de 857 miliarde de euro.

Exporturile UE către China au crescut cu 3,1%, ajungând la 230 miliarde de euro, în timp ce importurile UE provenind din China au crescut cu 32%, ajungând la 626 miliarde de euro.

Prin urmare, deficitul bilateral al UE a atins, de asemenea, un nivel record de 396 miliarde de euro – ceea ce reprezintă o creștere cu 58% față de 2021.

În 2022, China a fost al doilea partener comercial al Uniunii Europene ca mărime în ceea ce privește comerțul cu mărfuri, după SUA. China a fost a treia cea mai mare destinație de export a UE după SUA și Regatul Unit, reprezentând 9% din totalul exporturilor realizate de Uniunea Europeană.

Cu 21% din totalul importurilor, China a fost principala sursă de importuri a UE, depășind ponderea combinată a celei de a doua surse (și anume, SUA, 12%) și a Regatului Unit (7%).

...citeste mai departe despre "Schimbare cu 180 de grade a poziției UE față de China: ”Se așteaptă cu interes reluarea dialogurilor economice și financiare”" pe Ziare.com

#uniunea europeana , #Stiri Macroeconomie