Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Topul celor mai bune dobanzi la depozite

Topul celor mai bune dobanzi la depozite

Romanii care au bani depusi la banca nu trebuie sa se astepte la castiguri prea mari in acest an, deoarece dobanzile nu sunt tocmai in folosul acestora. Bancile au inceput sa taie din dobanzile la depozite odata cu reducerea de catre BNR a dobanzii de politica monetara.

In aceste conditii, dobanda cea mai mare este in jur de 11% pentru o scadenta de trei luni.

Cea mai mare dobanda este oferita de Intesa Sanpaolo Bank, respectiv 10,8% pe an pentru un depozit la trei luni, urmata de Marfin cu 10,25%, Milennium 10,25%, RBS 10,25% si ING 10%.

In cazul economisirii in euro, ofertele bancilor nu depasesc 4% pentru aceeasi scadenta, dobanda disponibila la ATE Bank si Marfin Bank, la Intesa Sanpaolo Bank 3,96%, Milennium si Carpatica 3,75%.

Situatia este cu mult diferita fata de inceputul anului trecut, cand bancile au oferit in medie dobanzi de 14-15% pentru depozitele in lei si 6-7% pentru cele in euro.

Datorita acestor cifre, din noiembrie 2008 pana in noiembrie 2009, populatia a economisit aproape 17 miliarde de lei, suma incluzand si echivalentul in moneda nationala al depozitelor in valuta, potrivit datelor bancii centrale.

"Pe parcursul lui 2010 vom vedea o scadere semnificativa a dobanzilor in lei, atat la depozite, cat si la credite, respectiv o scadere a dobanzii cu aproximativ 300 de puncte de baza (3% - n.r.)", a declarat pentru Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, pentru Gandul.

In prima jumatate a anului sunt posibile scaderi ale dobanzilor de 1,5-2%, in conditiile in care dobanda de politica monetara s-ar putea reduce cu 0,5% in acest interval.

Cu toate ca vor fi inregistrate scaderi de dobanzi la depozite, bancherii sunt optimisti cand vine vorba despre economiile romanilor.

Astfel, este de asteptat ca ponderea activelor financiare in PIB sa ajunga la 34,8% in 2010 si la 35,6% in 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2433 ori
Citeste mai multe despredobanzi depozite banci credite