Noua ordine a lumii arabe

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 22:58
3020 citiri
Noua ordine a lumii arabe

Populatia araba din Tunisia, Egipt, Bahrain, Libia si Yemen a dovedit ca e dispusa sa-si dea viata pentru a construi un viitor mai bun. Ei tanjesc dupa libertate, oportunitate si democratie si este putin probabil ca se vor multumi cu mai putin de aceasta data. Este nevoie de timp si ar putea fi multa varsare de sange pentru a inlatura dictatorii de la putere, insa potrivit protestatarilor din piata Tahrir: "In lumea araba are loc marea trezire", conform CNN.com.

Cum va arata aceasta lume in urmatorii 10 ani daca viziunea exprimata in proteste, bloguri si retele sociale devine realitate?

In primul rand, dupa decenii de represiune brutala si lipsa de responsabilitate, guvernele din lumea araba vor fi receptive la nevoile populatiei.

Acestea vor incuraja libertatile individuale, diversitatea etnica si religioasa, vor permite cresterea economica si vor sprijini procesele judiciare corecte.

Alegerile vor aduce lideri care isi vor respecta promisiunile, altfel fiind dati afara de la conducere.

 "Spectrul" pietei Tahrir va atarna peste fiecare guvern

Tarile arabe au enorm de multe resurse naturale neexploatate, de la petrol pana la talentele si abilitatile populatiei.

Cu o majoritate a populatiei tinere, pana in 24 de ani,  80% din acestia fiind educati, lumea araba isi poate schimba cursul dupa zeci de ani de opresiune care au dus la o stagnare uluitoare.

In trecut, fie in Tunisia lui Zine El Abidine Ben Ali, fie in Egiptul lui Hosni Mubarak, existau doua moduri de a avansa: fiind ruda sau prieten de-a liderului sau dand mita. Talentul si realizarile  profesionale erau mai degraba pedepsite decat rasplatite.

Exista totusi si exceptii de la aceasta regula.

Biblioteca din Alexandria, unde angajatii harnici si dedicati lucrau in medie 60 de ore pe saptamana pentru a organiza  programe culturale precum expozitii, concerte, conferinte, este cel mai bun exemplu care arata faptul ca egiptenii sunt capabili de a promova un mediu care rasplateste munca si abilitatile profesionale.

In al treilea rand, tarile din lumea araba vor proteja noua oportunitate economica, fiind responsabile si transparente.

In aceasta noua era a informatiilor, coruptia este expusa.

Cererile de retrocedare si pedeapsa au urmat rapid, in special pe conturile arabe de Facebook si Twitter.

Solicitarile de a-l da in judecata pe Mubarak pentru deturnarea resurselor au inceput inca din prima zi in care acesta si-a parasit functia.

Egiptul se confrunta cu drumuri grele, neexplorate

In al patrulea rand, noua lume araba va fi din nou un loc de gandire libera.

Este locul care a dat nastere la trei religii monoteise si a avut o contributie semnificativa in medicina si filozofie.

Filozofia greaca a salajluit in lumea araba pentru o mie de ani inainte de a lua drumul Europei.

Majoritatea tacuta va gasi modalitati de exprimare prin independenta mass-media.

Scriitorii expulzati, regizorii, filozofii si activistii se pot intoarce acasa.

Valul de exprimare si creativitatea vor aduce in prim plan sentimentul de unitate araba declansat de revolutiile egiptene si tunisiene.

Restrictiile de vize si de calatorii dintr-o tara in alta vor fi ridicate, arabii care au visat la o regiune ca Uniunea Europeana indeplinindu-si visul de a calatori fara frontiere.

In al cincilea rand, drepturile femeilor, parte integranta din aceasta revolutie, vor fi respectate.

O femeie araba a postat  pe Twitter urmatorul mesaj: “ E timpul sa ne oprim din asteptare! Acum este momentul pentru revolutia femeilor si a lumii arabe in Egipt!”.

Pe strazi, femeile musulmane impreuna cu cele crestine au luat parte la revolutie alaturi de barbati.

Desi exista in continuare riscul ca Fratia Musulmana sa impuna un regim islamic in Egipt, faptele contrazic  previziunile lansate de presa din Occident.

In primul rand, inainte de a asocia Egiptul cu Iranul, priviti la Fratia Musulmana, principalul grup de opozitie din Egipt.

Popularitatea sa provine din obiectivele sale de lupta impotriva coruptiei si din furnizarea de servicii, precum educatia, neglijata insa de guvernul egiptean.

In al doilea rand, purtatorii de cuvant ai Fratiei Musulmane, inainte si dupa caderea lui Mubarak, au sprijinit cererile populatiei pentru un stat laic.

Niciun alt personaj nu s-a remarcat din Fratie, care sa se ridice la nivelul lui Ruhollah Khomeini, o figura extrem de carismatica a Iranului.

Unde este Obama in timp ce Orientul Mijlociu "fierbe" ?

Lumea araba se indreapta spre democratie, cu sau fara Statele Unite.

SUA trebuie sa-si reexamineze politica externa si definitia narcisista a securitatii pentru a se obisunui cu schimbarile ce vor avea loc in Orientul Mijlociu, potrivit CNN.com.

O lume araba libera si democrata se alinieaza cu interesele de securitate ale Americii.

Mai este inca timp pentru a schimba perceptia SUA care rosteste cuvinte dulci ale democratiei, insa sustine dictatorii, asa cum a facut-o de fiecare data cu toti liderii arabi de pana acum, considera analistii citati de CNN.com.

#democratia lumii arabe, #lumea araba, #mubarak, #populatia araba, #protestele din orientul mijlociu , #stiri Twitter