Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse, finalizata in 2012

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse, finalizata in 2012

Conducta Giurgiu-Ruse, de interconectare a retelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, va fi finalizata in a doua parte a anului viitor, a declarat pentru Agentia NewsIn directorul general adjunct al transportatorului national de gaze naturale Transgaz, Ioan Rusu. 

"Conform acordului semnat, conducta va trebui sa fie gata in 2012, cel mai probabil in a doua parte a anului", a spus Ioan Rusu.

Reprezentantul Transgaz spune totodata ca in acest an va incepe constructia conductei de gaze Giurgiu-Ruse, iar in prezent Transgaz deruleaza o licitatie pentru a desemna compania care va construi efectiv segmentul terestru romanesc al conductei de interconectare cu Bulgaria.


Totodata, in noiembrie 2010 s-au finalizat conditiile de achizitie in comun (Transgaz si Bulgartransgaz) a serviciului de proiectare si executie a subtraversarii Dunarii, potrivit datelor companiei.


Oficialii transportatorului de gaze mai spun ca asteapta primirea primei transe de co-finantare din partea UE a proiectului de interconectare Romania - Bulgaria.


Comisia Europeana a aprobat deja cofinantarea de circa 9 milioane euro pentru acest proiect, suma urmand a fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz (din Romania) si Bulgartransgaz (din Bulgaria), in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari.


Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea.


Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu si SMG Ruse.


Interconectorul va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an, capacitate minima de transport de 0,5 mld. mc/an, presiune maxima - 40 bar, presiune minima - 29 bar, diametrul conductei de interconectare - DN 500 mm.


Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare U.E.) este de 24 milioane euro, din care Transgaz -10 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D. - 14 milioane euro.


In ceea ce priveste viitoarea conducta de gaze dintre Romania si Republica Moldova, Ioan Rusu a precizat ca Transgaz a finalizat studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar in prezent se lucreaza la documentatia pentru a solicita fonduri europene necesare acestei investitii. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1321 ori