Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transelectrica se pregateste pentru aderarea la pietele integrate de energie din Europa

Transelectrica se pregateste pentru aderarea la pietele integrate de energie din Europa


Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" a semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in vederea aderarii la pietele integrate de energie electrica pentru ziua urmatoare din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

Memorandumul, care a fost semnat de reprezentanti ai autoritatilor nationale de reglementare, operatorilor de transport si sistem si ai operatorilor de piata/burselor de energie din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania, are ca scop dezvoltarea proiectului pentalateral de cuplare a pietelor, numit 5Market Market Coupling (5M MC), respectiv crearea unei piete de energie electrica pentru ziua urmatoare functionand in regim cuplat, ca parte a pietei interne europene unice.

Cuplarea pietelor nationale de energie electrica pe baza modelului tinta (Cuplare unica prin pret utilizata pentru tranzactionarea energiei electrice pe piata pentru ziua urmatoare si alocarea implicita a capacitatii de transport transfrontalier) va conduce la o abordare armonizata a organizarii pietei, o utilizare mai eficienta a capacitatilor de transport transfrontalier, o sporire a concurentei, preturi angro pentru energia electrica mai stabile si convergente, precum si o lichiditatea mai mare a pietei, de toate aceste avantaje urmand sa beneficieze si Romania.

Proiectul va fi dezvoltat in conformitate cu tintele europene si viitoarea legislatie UE, tinand cont in acelasi timp de opiniile si solicitarile participantilor la piata afectati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1305 ori