Cererea de reexaminare a legii energiei contine informatii eronate

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
1443 citiri
Cererea de reexaminare a legii energiei contine informatii eronate

Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.

Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la indeplinirea obligatiilor prevazute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, "este inoportuna si expune Romania unor sesizari prealabile pentru incalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene".

Cererea de modificare a legii energiei nu ridica probleme semnificative

Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificarii in data de 2 august 2013, a anuntat miercuri Departamentului pentru energie, care aduce o serie de clarificari pe aceasta tema.

"Prenotificarea este inregistrata in SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN-Modificari aduse schemei de sprijin prin certificate verzi. In urma transmiterii prenotificarii de catre autoritatile romane, Comisia a apreciat ca 'la prima vedere, modificarile supuse atentiei de catre autoritatile romane, nu par sa ridice probleme semnificative in termeni de compatibilitate'. In ceea ce priveste procedurile de lucru in relatia cu Comisia Europeana, precizam ca prenotificarea este o etapa necesara in relatia de informare a Comisiei deoarece da posibilitatea acesteia sa solicite clarificari si informatii suplimentare inainte de luarea unei decizii", se arata in comunicatul Departamentului.

Totodata, in scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocata in Cererea Presedintiei, sunt enumerate masurile pentru care se face invitatia de notificare: amanarea temporara a unor certificate verzi pana in 2017-2018; modificari ale mecanismului de ajustare (la supracompensare); limitarea acreditarilor la nivelele stabilite in PNAER; posibilitatea de a solicita garantii financiare la racordare; tranzactionarea certificatelor verzi numai pe piata centralizata; anularea suportului pentru instalatii fotovoltaice pe terenuri agricole; anularea suportului pentru energia livrata peste notificarile orare; preluarea energiei cu certificate verzi pe baza de contracte ferme, potrivit Departamentului pentru energie.

"In data de 25 octombrie 2013, s-a intalnit grupul de lucru constituit pentru redactarea notificarii (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurentei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). In urma reluarii dezbaterii OUG 57/2013 in Parlament, care urma sa conduca implicit la modificari, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare masuri contradictorii care sa conduca la reluarea procedurii, notificarea a fost amanata pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament si adoptarea legii", se mai spune in comunicatul Departamentului.

Departamentul mai arata ca OUG nr.57/2013 este un act normativ extrem de important, la initierea proiectului fiind luata in calcul cresterea necontrolata a preturilor la clientii finali de energie electrica pe seama contributiei pentru energia regenerabila, de la 8 lei in 2011 la 53 de lei per MWh in primul semestru din 2013.

Camera Deputatilor a adoptat in 17 decembrie ordonanta privind energia regenerabila, care prevede translatarea platii certificatelor verzi pe o perioada de 3 ani si tranzactionarea acestor certificate pe bursa. Deputatii au adoptat legea de aprobare a ordonantei cu 243 voturi "pentru", 46 "impotriva" si 21 abtineri.

#lege energie, #departament energie, #energie regenerabila, #energie Traian Basescu , #stiri Traian Basescu