Basescu: Prioritatea Guvernului este construirea de autostrazi

Marti, 19 Mai 2009, ora 11:22
929 citiri
Basescu: Prioritatea Guvernului este construirea de autostrazi

Presedintele Traian Basescu a avut marti dimineata un mic dejun de lucru cu reprezentantii unor companii franceze, ocazie pentru seful statului de a le prezenta situatia economica a Romaniei, dar si de a ii informa in legatura cu estimarile economice "gresite" facute spre finalul anului 2008, conform Newsin.

Presedintele le-a explicat reprezentantilor oamenilor de afaceri francezi ca, dupa opt ani de crestere economica de 6%, Romania se confrunta pe primele trei luni ale anului 2009 cu o crestere negativa de 6,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Seful statului i-a informat pe francezi ca, in primele trei luni ale anului 2009, in Romania a avut loc o scadere a productiei industriale, precum si o colectare mai redusa la buget a unor venituri.

Totusi, Basescu a punctat si "semnalele pozitive" pe care le prezinta economia romaneasca: cresteri in domeniul imobiliar si cresterea investitiilor.

"Speram ca in acest an vom reusi sa obtinem un rezultat mult mai bun decat evaluarea FMI", a declarat seful statului, care a precizat ca afirmatia sa se bazeaza pe o serie de estimari.

El a explicat insa ca decizia politica a fost sa se construiasca evaluarea bugetara pe "cel mai rau scenariu posibil".

Basescu le-a amintit reprezentantilor oamenilor de afaceri francezi de "centura de siguranta" pe care si-a pus-o Romania prin semnarea acordului cu FMI.

El a explicat faptul ca, in acest moment, Romania nu are nevoie de banii din imprumutul extern, adaugand ca deprecierea monedei nationale a fost stopata, iar imaginea Romaniei pe piata a inceput sa se imbunatateasca "dupa greselile economice ale anului 2008, cand credeam ca cresterea economica va fi pentru totdeauna".

"Din pacate am fost atinsi de criza, trebuie sa admitem ca a fost o estimare gresita la nivelul institutiilor romanesti cu privire la efectele crizei asupra Romaniei", s-a referit Basescu la fostul Guvern.

Presedintele le-a explicat francezilor ca, in decembrie, evaluarea oficiala a situatiei economice prezenta o crestere economica intre 3 si 6% pentru 2009. "In ianuarie, am descoperit ca avem crestere negativa, ceea ce a creat probleme. Dar noi, politicienii, ne asumam lipsa capacitatii de a anticipa evolutiile economice pe piata romaneasca", a spus seful statului.

Traian Basescu a informat ca Guvernul a luat masura inghetarii salariilor si pensiilor si a directionat sume importante de bani pentru investitii cu referire in special la dezvoltarea infrastructurii feroviare si de drum.

In acest context, Basescu a vorbit si despre prioritatea Guvernului de a construi autostrazi, mentionand contractul pe care firma Vinci l-a castigat recent in Romania.

Basescu s-a referit si la companiile franceze prezente pe piata romaneasca, laudand "succesul Dacia Renault", care "a atins cel mai inalt nivel de productie, lucreaza sapte zile pe saptamana, in trei schimburi si trebuie sa isi mareasca productia".

 

#basescu, #buget, #crestere, #infrastructura, #investitii , #stiri Traian Basescu