ARB ii cere lui Basescu sa nu promulge OUG 50/2010 in forma actuala

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:48
1571 citiri

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei daca iese din Parlament in forma actuala, a declarat presedintele asociatiei, Radu Ghetea, la seminarul MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Intrebat daca ARB va cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea in cazul ca va fi aprobata de Camera deputatilor in forma actuala, Ghetea a raspuns: "sigur ca da".

"Ar fi foarte multe de spus si avem in continuare speranta ca la nivelul Comisiei de Finante si Banci din Parlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. In cazul in care Camera Deputatilor va adopta legea asa cum este, aceasta trebuie promulgata.

In continuare CA al ARB are mandat sa mearga pe toate caile pana la clarificarea situatiei", a afirmat Ghetea.

La finele lunii august, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, declara ca Parlamentul va aproba "suta la suta" fara modificari legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, asa cum s-a intamplat si in comisii, iar ANPC nu va propune modificari de substanta, pentru ca actul normativ a primit acceptul comisarului european.

"Suta la suta Parlamentul nu va modifica nimic, pentru ca am vazut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanta. N-au schimbat o virgula, n-au acceptat niciun amendament. Nici macar prelungirea termenului de 90 de zile in care bancile trebuie sa se conformeze", a spus atunci Cerbulescu.

Pe de alta parte, ARB sustine ca propunerile de modificare a Ordonantei transmise ANPC vizeaza doar transpunerea prevederilor intr-o forma care corespunde cu ceea ce a declarat Autoritatea, respectiv ca se doreste transperanta si transpunere in legislatia romaneasca a Directivei 48 a CE, inclusiv si asupra stocului de credite si imprumuturi ipotecare.

Ghetea a aratat ca, din datele de care dispune, aplicarea directivei europene asupra stocului de credite nu se aplica nicaieri in Europa, dar bancile nu contesta acest lucru.

"Noi contestam faptul ca avem in fata o ordonanta care lasa loc de interepretari si acest lucru se vede", a spus seful ARB, facand referire la faptul ca tot mai multi clienti ai bancilor doresc sa dea in judecata institutiile de credit.

Pe de alta parte, Ghetea a aratat ca mediul de afaceri din Romania va fi mult diferit fata de cel din alte state din zona si ca banuieste ca in acest caz atentia investitorilor din sectorul bancar se va indrepta mai multe catre celelalte tari.

"Daca o sa avem un sistem bancar slab aceste lucru nu va ajuta economia, din contra va crea mari probleme", a continuat presedintele ARB.

Ghetea a amintit ca sistemul bancar a reusit sa treaca pana in prezent de perioada de criza fara eforturi din partea statului roman.

Oficialul ARB afirmase anterior ca bancile vor fi obligate sa provizioneze toate imprumuturile pentru populatiei aflate acum in derulare daca pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementeaza dobanzile la creditele consumatorilor.

#arb, #basescu, #credite, #oug50 , #stiri Traian Basescu