Suspendarea lui Basescu: Concluziile celei de-a doua zile de criza politica

Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:05
1743 citiri
Suspendarea lui Basescu: Concluziile celei de-a doua zile de criza politica

Actorii de pe scena politica transforma din nou Romania intr-un teren al razboaielor deschise. Procesul de suspendare a presedintelui tarii a inceput, vineri urmand sa aiba loc in Parlamentul Romaniei votul de suspendare.

Iata care au fost evenimentele care au pus din nou paie pe foc pe scena politica romaneasca:

Primul pas in suspendarea presedintelui Romaniei a fost facut de parlamentarii USL, marti, cand juristii coalitiei au redactat cererea de suspendare a presedintelui Romaniei. Printre motivele enuntate in cerere se numara incalcarea in mod repetat a independentei justitiei, incalcarea prevederilor Constitutiei, incalcarea principiului fundamental al democratiei reprezentative.

Supendarea presedintelui este posibila in baza articolului 95 din Constitutie, potrivit caruia presedintele poate fi suspendat prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.

Presedintele Romaniei a fost prezent, joi, in plenul parlamentului, unde si-a exprimat punctul de vedere cu privire la cererea de suspendare formulata de USL. Basescu a fost intampinat in Parlament de catre Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, noii presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor.

Referindu-se la intalnirea cu presedintele Romaniei, Crin Antonescu a declarat: "Cred ca si presedintele s-a comportat civilizat si noi ne-am comportat civilizat".

Dupa citirea in plenul Parlamentului a cererii de suspendare formulata de USL, Basescu a facut o scurta declaratie, precizand va vorbi mai mult vineri, atunci cand vor avea loc dezbaterile pe tema suspendarii.

Basescu a spus ca presedintia a primit cererea de suspendare, miercuri, la ora 19.30 si a fost imposibil sa pregateasca o aparare.

Potrivit acestuia, cererea ataca declaratiile facute de seful statului de-a lungul timpului. Basescu a precizat, ca declaratiile facute de el de-a lungul timpului, au fost in acord cu institutiile financiare si coalitia de guvernare.

Basescu: Sunt la fel de liber ca orice parlamentar sa fac declaratii

In plus, Basescu a raspuns si acuzatiilor potrivit carora el ar fi redus pensiile. Acesta a spus ca si-ar dori sa fie votat, in cazul unui referendum, de catre pensionarii ale caror pensii s-au marit, sau de catre cei care au primit pensii sociale.

Basescu: Mi-as dori sa ma voteze pensionarii carora le-au crescut pensiile

Presedintele a lansat un nou atac la adresa lui Ponta declarand ca primul ministru este cunoscut deja in toata Europa si peste ocean drept "Copy. Copy Paste".

Basescu a declarat ca nu se opune suspendarii, atat timp cat se respecta institutiile statului: "Fac un apel: continuati suspendarea respectand institutiile statului si Constitutia. Nu veti avea din partea mea niciun repros", a precizat Basescu in Parlament.

Votul privind suspendarea presedintelui tarii va avea loc in Parlamentul Romaniei vineri, incapand cu ora 17.

Razboaie secundare cu implicatii economice

Confrunatrile politice nu s-au incheiat aici. Premierul Ponta l-a acuzat pe presedintele Romaniei de sabotaj, prin decizia de retrimitere in Parlament a legii energiei, inclusa in acordul cu FMI, insa a revenit asupra declaratiei, spunand ca este vorba de o ordonanta de urgenta mai veche.

Un alt zvon privind o posibila suspendare a ministrului de Externe Andrei Marga a agitat spiritele. Pe de o parte, premierul Ponta a declarat "Traian Basescu vrea sa ne lase fara ministru de Externe", pe de alta parte presedintia, prin purtatorul de cuvant Bogdan Oprea, a anuntat ca nu a facut niciun demers impotriva ministrului de Externe.

Ponta a explicat ca disputa a venit de la numirea unor ambasadori care au fost audiati si au primit vot negativ. Marga ar fi primit de la Cotroceni un ultimatum ca in situatia in care nu trimite toate documentele, va fi suspendat, pentru ca nu isi indeplineste functiile.

Noi miscari pe "tabla de sah"

Guvernul a aprobat, joi, modificarea legii referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti. Conform legii actuale, presedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe liste.

In plus, Premierul Victor Ponta a schimbat doi vicepresedinti ai Institutului National de Statistica, prin decizii semnate in cursul zilei de joi.

Drept raspuns, PDL a organizat un mitig de proportii in Piata Revolutiei, unde sunt prezente peste 2.000 de persoane.

#suspendare Basescu, #declaratii suspendare Basescu, #declaratii presedinte Parlament, #declaratii Ponta , #Presedintele Romaniei