Romania va acorda vize pe cinci ani pentru oamenii de afaceri turci

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:50
1345 citiri
Romania va acorda vize pe cinci ani pentru oamenii de afaceri turci

Presedintele roman Traian Basescu, aflat in vizita in Turcia, a anuntat intr-un interviu acordat cotidianului Today''s Zaman ca Bucurestiul pregateste o serie de masuri care sa faciliteze investitiile turce, printre care sa le acorde oamenilor de afaceri turci vize pe cinci ani.

Potrivit presedintelui roman, elementul cheie care leaga Romania si Turcia il reprezinta "relatiile personale puternice dintre popoarele celor doua tari".

El a anuntat ca, in cursul vizitei sale, cele doua tari vor semna un document important pentru sporirea cooperarii. "Acest moment are o importanta istorica in relatiile noastre bilaterale si speram ca va duce la o cooperare sporita in domenii precum cooperarea internationala, economia si energia, mediul, securitatea, educatia, cultura si turismul", a afirmat Basescu.

El a laudat investitorii turci care activeaza pe piata romaneasca, in domenii care variaza de la comert pana la agricultura, de la banci pana la sanatate si de la media la turism.

"Oricum, credem ca exista in continuare un potential important ce poate fi explorat pe ambele piete", a explicat el. "De aceea incurajam investitorii turci sa exploreze si mai mult oportunitatile oferite de piata romaneasca si, in acelasi timp, as vrea sa cer oamenilor de afaceri romani sa fie mai activi pe piata turca", a adaugat el.

Basescu urmeaza sa participe la Forumul de afaceri romano-turc, ce va avea loc marti la Istanbul. "Evenimentul va fi o oportunitate importanta pentru oamenii de afaceri din ambele tari sa evalueze noi oportunitati de cooperare. Vizam incurajarea proiectelor bilaterale, dar si proiectelor comune pe piete terte", a subliniat el.

Basescu: Oamenii de afaceri turci sunt bineveniti in Romania

"As vrea sa le dau asigurari oamenilor de afaceri turci ca sunt intotdeauna bineveniti in Romania. Sunt multumit sa anunt ca pregatim noi masuri, vizand facilitarea regimului vizelor acordand vize pe o perioada de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci", a adaugat el.

Turcia este al cincilea partener economic al Romaniei, numarul firmelor turcesti care isi desfasoara activitatea in Romania a atins cifra de 6.000, iar ministrul turc de externe estima, in august, la Bucuresti, ca intr-o perioada cat mai scurta de timp se va atinge obiectivul de 10 miliarde de dolari al schimburilor comerciale.

Agentia turca Anadolu scria in august ca firmele turcesti isi vor spori semnificativ investitiile in stainatate in 2011, tari est-europene lovite de criza, precum Romania si Grecia, fiind destinatii principale ale planurilor acestor companii.

Sectoarele de interes ar fi cel imobiliar, industria cimentului, a materialelor de constructie, industria alimentara si telecomunicatii.

#Romania afaceristi turci, #investitori turci Romania, #Traian Basescu investitori turci , #Presedintele Romaniei