Romania asteapta de la Irlanda noi investitii in high-tech, biotehnologii, IT&C

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 16:40
1617 citiri
Romania asteapta de la Irlanda noi investitii in high-tech, biotehnologii, IT&C

Romania asteapta noi investitii irlandeze in domenii precum high-tech, biotehnologii, IT&C, unde Irlanda exceleaza, a declarat, vineri, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la finalul intrevederii cu omologul sau de la Dublin, Micheal Martin, potrivit NewsIn.

Ministrul Baconschi a mentionat ca Irlanda a avut un boom economic care a facut-o si mai cunoscuta pe plan european si mondial. "Admiram acest efort si asteptam noi investitii irlandeze in domenii high-tech, in biotehnologii, in IT&C, in diverse servicii unde Irlanda exceleaza", a afirmat ministrul de externe.

Ministrul Teodor Baconschi si-a exprimat, de asemenea, dorinta ca balanta comerciala sa fie un pic mai echilibrata, mentionand ca, deocamdata, Romania importa mai multe bunuri din Irlanda decat exporta.

El a adaugat ca i-a vorbit omologului sau irlandez despre potentialul agricol al Romaniei si despre ideea ca, totusi, tari ca Romania ar putea sa redevina, intr-o forma extrem de tehnologica si cu standardele de securitate alimentara necesare, un nou granar al Europei.

"Este mai putin plauzibil sa ne asteptam ca Europa sa fie hranita de Brazilia, de exemplu, in secolul XXI.

Daca noi ne modernizam agricultura putem atinge standarde de performanta indiscutabil pozitive", a declarat ministrul roman de externe.

La randul sau, ministrul irlandez de externe a mentionat ca exista un potential semnificativ pentru consolidarea cooperarii economice bilaterale.

"Multe companii irlandeze vad un mare potential in Romania. M-am intalnit cu o parte a acestora aseara (joi seara - n.r.), la resedinta ambasadorului.

Am avut o discutie foarte utila si mi-au transmis sentimentul lor in potentialul care se afla aici si ca doresc sa ramana aici pe termen lung", a precizat ministrul Micheal Martin.

Seful diplomatiei romane a mai afirmat ca Romania si Irlanda au pozitii apropiate in ceea ce priveste chestiunile europene, printre care Politica Agricola Comuna, perspectivele financiare post-2013, necesitatea de a mentine politicile de coeziune pentru a atinge obiectivul convergentei intre noile state membre si cele fondatoare ale UE.

El a remarcat, de asemenea, ca Irlanda a profitat foarte inteligent, proactiv, de fondurile structurale europene, si a facut-o mai bine decat Romania, iar, in consecinta, poate transfera experienta sa in acest domeniu esential. 

#investitii, #irlanda, #it, #romania , #stiri Teodor Baconschi