Olanda: Blocada florilor, motiv in plus ca Romania sa nu intre in Schengen

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:38
2133 citiri
Olanda: Blocada florilor, motiv in plus ca Romania sa nu intre in Schengen

Blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen, a declarat ministrul olandez al Imigratiei, conform Mediafax.

Potrivit publicatiei AD, citata de Radio Olanda in pagina online, disputa dintre Olanda si Romania pe tema transporturilor de flori devine cunoscuta ca "Razboiul Lalelelor". Transporturi de flori, bulbi si seminte din Olanda au fost impiedicate sa intre in Romania, autoritatile afirmand ca se tem de prezenta unei "bacterii periculoase".

AD precizeaza ca autoritatile verifica de asemenea orele de lucru ale soferilor si defectiunile tehnice ale camioanelor, ceea ce nu reprezinta o practica normala.

Ziarul noteaza ca aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi dupa ce Guvernul olandez a decis sa blocheze intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Crestin-democratii si Partidul Libertatii au cerut autoritatilor de la Bruxelles sa ia masuri impotriva Bucurestiului.

De asemenea, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, considera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen.

Ambasada Romaniei a refuzat sa comenteze acest subiect. Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, este furios din cauza pozitiei Olandei privind aderarea tarii sale la Schengen, comenteaza publicatia. Guvernul olandez "este intrucatva captiv in agenda politica antieuropeana, antimigrationista, a unui partid extremist", a afirmat Baconschi, referindu-se la Partidul Libertatii.

Ziarul noteaza ca nu este clar daca exista vreo legatura intre cele doua subiecte. In timp ce disputa continua pentru a patra zi, florile incep sa se ofileasca, iar blocada a costat sectorul horticulturii 100.000 de euro.

#olanda, #flori olanda, #seminte olanda, #bulbi olanda, #import flori olanda interzis, #schengen , #stiri Teodor Baconschi