UE cere TVA la vanzarile online. Micii comercianti, revoltati

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:09
5176 citiri
UE cere TVA la vanzarile online. Micii comercianti, revoltati
Foto: Tim Reckmann

Vanzarile online din statele membre UE ar putea inregistra un declin incepand cu 1 ianuarie 2015, moment in care va intra in vigoare si TVA-ul aplicat serviciilor comercializate prin intermediul internetului.

Masura a fost gandita ca o cale de a alimenta bugetele statelor membre, estimarile initiale aratand ca miliarde de euro se pierd anual prin netaxarea acestor servicii.

Implementarea TVA-ului pe comertul online ramane insa o chestiune delicata, in conditiile in care Comisia Europeana nu a batut in cuie modul in care vor putea fi taxate produsele oferite contra cost in mediul online de retelele de telecomunicatii si divertisment, ca si cele de servicii electronice, arata publicatia EUobserver.

TVA la consumator

O prima intentie este de a taxa direct consumatorul in functie de tara, in loc de a merge cu aplicarea TVA la vanzator, insa acest lucru se dovedeste a fi un proces complex.

Comertul electronic de aplicatii software sau cu carti in format electronic sau muzica i-au facut pe marii retaileri sa isi stabileasca bazele de operatiuni in Luxemburg, unde nivelul TVA-ului este scazut.

Taxarea direct pe modelul TVA din tara utilizatorului intampina probleme din cauza diferentei mari a cotelor impuse de-a lungul si de-a latul Uniunii ca taxa pe valoare adaugata. Diferentele pot fi aproape duble in cazul Luxemburgului si al Ungariei, de exemplu, unde cotele TVA sunt de 15%, respectiv 27%.

"Este o stare de confuzie generala", confirma John McCarthy, directorul executiv al Taxamo, o companie care ar trebui sa ofere consultanta firmelor vizate de aceste masuri.

Masuri drastice cu efecte devastatoare

Pentru stabilirea clara a zonei din care se face achizitia, o companie va avea nevoie atat de contul bancar al clientului, cat si de adresa acestuia. Bazele de date ar trebui, de asemenea, salvate pentru minim 10 ani. Micile afaceri, inclusiv cele de e-publishing, blogurile cu trucuri pentru obiecte artizanale, cele cu jocuri video si de aplicatii smart, vor intra pentru prima data in segmentul platitorilor de TVA, iar efectul ar putea fi devastator.

"Este o procedura neobisnuita pentru comertul online. S-a evitat strangerea de date cu caracter confidential pana acum pentru a nu descuraja clientii. Efectul ar putea fi unul descurajator atat pentru cei care vand online cat si pentru cumparatori", considera McCarthy.

Taxamo s-a trezit in topul cautarilor din browserele populare in ultimele trei saptamani, pe masura ce detinatorii de siteuri comerciale au realizat ca nu pot da o forma coerenta interpretarii noii directive. "Micile companii sunt impovarate cu o povara administrativa de nivel corporatist", se plang reprezentantii freelancerilor din Marea Britanie.

Acestia considera ca aceasta masura va distruge companiile de nivel mic, impingandu-le in mainile corporatiilor cu activitate in sfera digitala, al caror procent de revanzare al unor servicii sau opere literare ajunge si la 30%.

Bani din haos

La prima vedere, directiva UE de adaugare a TVA la toate serviciile comerciale din mediul online ar trebui sa produca sume consistente pentru bugetele unor tari. David Cameron si membrii cabinetului sau deja isi freaca mainile in asteptarea celor 390 de milioane de euro prognozati a fi stransi in cursul anului viitor din aplicarea TVA pe comertul online.

Pana acolo insa, se ivesc in cale obstacole de genul cerintelor de facturare, inexistente in cazul unor state, audituri si raportari trimestriale, chestiuni care pot fi date peste cap rapid de returnarea unor produse de catre clientii nemultumiti. La fel de neclara ramane si chestiunea diferentei inregistrate intre cotele TVA din cadrul UE, oficialii de la Bruxelles neobosindu-se sa desluseasca cum vor returna sumele colectate in plus de la clientii din statele cu o cota TVA peste media UE.

Comisia Europeana s-a multumit pana in prezent sa dea doar asigurari ca schema pusa in practica odata cu introducerea TVA-ului online va asigura o mai buna redistribuire a veniturilor rezultate in urma colectarii taxelor. Un raport din 2012 al CE arata ca in cursul anului 2011, 192 de miliarde de euro au scapat nesupuse acestui bir. Dintre statele europene, Luxemburgul va resimti o scadere dramatica a veniturilor, de aproximativ 70%. Promisiunea de a primi un surplus la buget nu va starni, cel mai probabil, opozitia altor guverne, chiar daca micile companii din lumea digitala vor protesta impotriva noii poveri fiscale.

#TVA comert online, #TVA UE online, #TVA vanzari online 2015 , #TVA