Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reducerea TVA la paine se simte la buzunar. Pretul a scazut si cu 25%

Reducerea TVA la paine se simte la buzunar. Pretul a scazut si cu 25%


Piata a reactionat destul de bine dupa numai doua zile de la reducerea TVA la 9% la paine si la produsele de panificatie, in unele zone din tara pretul acestora inregistrand reduceri si cu 25 de procente, a declarat pentru Agerpres, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

"Piata a reactionat destul de bine dupa numai doua zile de la reducerea TVA la 9% la paine si la produse de panificatie. Avem zone unde pretul painii a scazut, in medie, cu 15 procente odata cu reducerea TVA, dar si unde producatorii au aplicat o scadere si cu 25 de procente. In Bacau, producatorul Pambac a aplicat o reducere cu 25% la produsele proprii si a cerut celor carora le livreaza produse sa faca acest lucru. In acest fel, si ceilalti producatori vor fi obligati sa ieftineasca painea, chiar daca pana in prezent nu au facut-o", a precizat seful ROMPAN.

Potrivit sursei citate, in cel mult doua saptamani, patronatul din panificatie va anunta rezultatele unei prime evaluari a efectelor reducerii TVA, inclusiv in ceea ce priveste evaziunea fiscala.

"Noi facem o monitorizare din 10 in 10 zile in ceea ce priveste vanzarile, daca au crescut si cu cat. O prima evaluare a efectelor reducerii TVA o vom anunta in jurul datei de 15 septembrie, inclusiv pe ceea ce am constatat pe evaziunea fiscala din domeniu", a adaugat Aurel Popescu.

Din cercetarea de piata efectuata de ROMPAN in zilele de 1 si 2 septembrie, din aproximativ 50 de informari, cea mai ieftina paine de 300 de grame poate fi cumparata cu 59 de bani, iar cea mai scumpa cu 1,3 lei. Costurile de productie sunt estimate la circa 43 de bani pentru o paine de 300 de grame.

Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9%, incepand de duminica, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor Publice, publicat in data de 28 august in Monitorul Oficial.

Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, evaziunea fiscala din sectorul de morarit si panificatie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, in circa opt luni dupa introducerea TVA de 9% la paine, respectiv de la un miliard de lei in prezent, la circa 200 de milioane de lei.

Industria autohtona de morarit si panificatie din Romania s-a confruntat in 2012 cu cel mai greu an din istorie, in conditiile in care multe societati s-au inchis si au fost pierdute locuri de munca, iar evaziunea fiscala in sector s-a apropiat de 70%.

ROMPAN cuprinde 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

In industrie lucreaza 6.178 de unitati inregistrate, dar exista si multe alte unitati neinregistrate. In industria de panificatie lucreaza 80.000 de salariati, mai mult de jumatate din toata industria alimentara, unde sunt 150.000 de salariati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2841 ori