Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fiscul cauta nod in papura multinationalelor ca sa nu le ramburseze TVA: control la preturile de transfer

Fiscul cauta nod in papura multinationalelor ca sa nu le ramburseze TVA: control la preturile de transfer

Majoritatea controalelor fiscale desfasurate in vederea rambursarii TVA catre multinationale se soldeaza cu solicitarea unui dosar de preturi de transfer, a carui pregatire dureaza intre trei si sase luni, astfel ca autoritatile fiscale pot sa mai amane alocarea unor sume de la buget, de care companiile au insa nevoie in conditiile blocajului financiar. 

Preturile de transfer sunt acele preturi practicate in tranzactiile dintre firmele membre ale aceluiasi grup sau cu actionari comuni. Aceste preturi sunt reglementate legal pentru ca aceste tipuri de companii sa nu incerce sa transfere profiturile in tarile cu fiscalitate mai scazuta, pentru a diminua valoarea impozitului pe profit.

Tergiversarea rambursarilor de TVA reprezinta in prezent una dintre cele mai importante probleme ale companiilor romanesti in conditiile in care blocheaza fluxurile de lichiditati ale acestora, accentuand problemele generate de criza. Majoritatea controalelor Fiscului vizeaza TVA, dincolo de nevoia de cunoastere, de a vedea daca intr-adevar preturile practicate in tranzactiile intragrup sunt corecte, a precizat Simion.


Prin introducerea legislatiei preturilor de transfer, autoritatile fiscale urmaresc sa se asigure ca in cadrul unui grup nu se incearca manipularea acestor preturi, ci acestea reflecta valoarea de piata a bunurilor sau serviciilor tranzactionate.


Daca in cazul unui control fiscal se constata ca preturile practicate nu sunt la nivel de piata, creste riscul unor ajustari de impozit pe profit, si pot sa apara amenzi si penalitati de intarziere. "Daca se fac ajustari, acestea nu vor fi de mii de euro, ci de ordinul milioanelor de euro. La nicio companie de talie medie ajustarea profitului n-a fost sub un milion de euro", a explicat Simion. Astfel, existenta legislatiei privind preturile de transfer este in egala masura o oportunitate si o amenintare pentru companii.


 


 


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1818 ori