Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania are cel mai inalt nivel al contributiilor sociale din regiune, dar la colectare nu mai "exceleaza"

Romania are cel mai inalt nivel al contributiilor sociale din regiune, dar la colectare nu mai "exceleaza"


Rata totala a contributiilor sociale, pentru pensie, somaj si sanatate, in Romania, este de 55% din salariu, ceea ce poate favoriza munca la negru, cu efect negativ asupra veniturilor colectate, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM).

"Ratele ridicate ale contributiilor ar putea induce reactii in oferta de munca, inclusiv ascensiunea muncii la negru, ceea ce poate afecta negativ veniturile", se spune in raport, potrivit Mediafax.

Rata totala a contributiilor sociale variaza in economiile aflate in tranzitie din Europa Centrala si de Est de la 3% in Armenia la 55% in Romania, cu niveluri de aproximativ 30% in Rusia, 31% in Bulgaria, 40% in Polonia, 44% in Ungaria, 45% in Cehia sau 49% in Slovenia, reiese dintr-un raport publicat vineri de institutia financiara internationala.

Totodata, in timp ce Romania are cea mai ridicata rata din regiune, veniturile colectate la buget din aceste contributii reprezinta numai 9% din PIB, cu un punct procentual peste media regiunii, fata de 11% in Polonia, aproximativ 12% in Ungaria si Slovenia si 15% in Cehia.

"Randamentul veniturilor scade atunci cand ratele contributiilor depasesc un anumit nivel", noteaza Banca Mondiala.

Romania are una dintre cele mai dezvoltate economii subterane din UE, reprezentand aproximativ 30% din PIB.

Datele au fost inregistrate la nivelul anului 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2376 ori