Reguli noi in UE, de la 1 ianuarie: Vizeaza companiile care incearca sa evite plata obligatiilor fiscale in state membre

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 08:44
2030 citiri
Reguli noi in UE, de la 1 ianuarie: Vizeaza companiile care incearca sa evite plata obligatiilor fiscale in state membre
Foto: Facebook Pierre Moscovici

Noi norme ale Uniunii Europene pentru eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligatiilor fiscale de catre companii intra in vigoare astazi.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, toate statele membre vor aplica cinci masuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizeaza principalele forme de evitare a obligatiilor fiscale practicate de marile companii multinationale.

"Comisia a luptat constant si pentru o perioada lunga de timp impotriva planificarii fiscale agresive. Batalia nu este inca castigata, dar astazi facem un pas foarte important in lupta noastra impotriva celor care incearca sa profite de neconcordantele dintre sisteme fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata de obligatii fiscale in valoare de miliarde de euro", a declarat Pierre Moscovici (foto), comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama.

Normele se bazeaza pe standardele globale elaborate de OCDE in 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor (BEPS) si ar trebui sa contribuie la prevenirea deturnarii profiturilor neimpozitate in afara UE.

Toate statele membre vor putea sa impoziteze profiturile transferate in tari cu un nivel redus de impozitare in care compania nu are o activitate economica reala (norme privind societatile straine controlate).

Castigurile in ceea ce priveste activele precum proprietatea intelectuala, care au fost transferate de pe teritoriul UE, vor deveni de acum incolo, de asemenea, impozabile in UE (norme privind impozitarea la iesire).

Pentru a descuraja companiile sa creeze acorduri de indatorare artificiale menite sa reduca la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobanzii nete pe care o societate il poate deduce din venitul sau impozabil (norme privind limitarea deductibilitatii dobanzii).

Companiile vor fi impiedicate sa exploateze neconcordantele din legislatia fiscala a doua tari diferite din UE pentru a evita impozitarea (norme privind tratamentul neuniform al elementelor hibride).

Statele membre vor avea posibilitatea de a aborda mecanismele de evitare a obligatiilor fiscale care nu fac obiectul unor norme specifice de combatere a evitarii obligatiilor fiscale (norma generala anti-abuz).

Se pregatesc si alte masuri

Propuse mai intai de Comisie in 2016, normele obligatorii din punct de vedere juridic, cunoscute sub numele de ATAD (Directiva impotriva evitarii obligatiilor fiscale), au fost convenite rapid, pentru a stimula efo ...citeste mai departe despre "Reguli noi in UE, de la 1 ianuarie: Vizeaza companiile care incearca sa evite plata obligatiilor fiscale in state membre" pe Ziare.com

#reguli impozitare multinationale UE , #Stiri Taxe si impozite

Curs valutar

1 EUR = 4.9743 RON

0.0006

1 USD = 4.4737 RON

-0.0089
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. O companie germană cu state vechi intră pe piața din România. Cumpără o fabrică de module electronice
  3. Țara UE în care investitorii se înghesuie să cumpere datoriile statului. Record la licitația pentru obligațiuni pe 30 de ani
  4. O fabrică în paragină din Iași va fi transformată. Investiție planificată de 40 de milioane de euro
  5. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  6. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  7. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  8. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  9. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  10. A fost deschis încă un drum de 26 de km în România: ”Va aduce importante beneficii economice întregii regiuni de vest a țării” VIDEO