Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul de Finante adanceste enigma taxei de solidaritate aplicata firmelor

Ministerul de Finante adanceste enigma taxei de solidaritate aplicata firmelor
Misterul taxei de solidaritate de 2% care va fi aplicata firmelor continua si dupa ce Ministerul de Finante a transmis un comunicat in care trebuia sa raspunda la toate intrebarile aparute dupa anuntul ministrului Ionut Misa referitor la aceasta taxa.

Misa a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce va transmite un comunicat amanuntit despre aceasta taxa si in cateva ore documentul a fost transmis presei, dar fara sa contina raspunsurile asteptate.

"Contributia pentru solidaritate sociala nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale", noteaza Ministerul Finantelor. Faptul ca aceasta taxa nu este una noua a sustinut insa si ministrul cu cateva ore in urma.

Apoi, institutia precizeaza ca aceasta contributie "se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii".

In continuare, Ministerul Finantelor explica faptul ca aceasta taxa este in vigoare din 2006 si ca reprezinta o directiva europeana. Si aceste lucruri au fost sustinute insa si de ministrul Misa joi dimineata. Asadar, comunicatul Ministerului nu aduce informatii in plus.

"In ceea ce priveste Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituita prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului Europ ...citeste mai departe despre "Ministerul de Finante adanceste enigma taxei de solidaritate aplicata firmelor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 725 ori