De ce se va ajunge la concedieri, falimente și scumpiri în HoReCa. Boloș: ”Cine are bani de restaurant, nu se pune problema să fie protejat”

Vineri, 21 Iulie 2023, ora 21:30
932 citiri
De ce se va ajunge la concedieri, falimente și scumpiri în HoReCa. Boloș: ”Cine are bani de restaurant, nu se pune problema să fie protejat”
România va ajunge pe locul 3 în topul țărilor cu cel mai mare TVA în industria restaurantelor din Europa FOTO Pexels

HORA, entitatea reprezentativă a industriei HoReCa, reunind peste 200 de companii cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele care vor fi resimțite de către industria restaurantelor după creșterea TVA-ului de la 9 la 19%, arată Forbes.

Reprezentanții industriei restaurantelor se așteaptă la peste 10.000 de concedieri, falimente în rândul a sute de restaurante, precum și o tendință crescândă către evaziune fiscală în urma majorării de TVA. În timp ce sectorul reclamă lipsa consultațiilor prealabile și a clarificării stipulațiilor logistice cu privire la tipurile de alimente vizate de mărire, o familie de români care hotărăște să ia o masă la restaurant va suporta costuri și mai piperate față de scumpirile care deja au avut loc în acest an.

Problema pornește, potrivit reprezentanților HORA, de la același aspect pe care l-au reclamat și reprezentanții mediului de afaceri din partea Concordia și Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), și anume faptul că măsurile de majorare a taxelor au fost luate fără consultarea sectorului în prealabil.

Reprezentanții HORA susțin că creșterea TVA ar duce la o scădere de minimum 5% a cifrei de afaceri pe 2023, respectiv o creștere a prețurilor de peste 25%, fără a lua în considerare nivelul inflației.

Riscurile pentru restaurantele românești

Industria HoReCa din România totalizează în prezent peste 14.000 de companii pe codul CAEN 5620 – Restaurante, respectiv peste 30.000 de unități, cu o cifră de afaceri de aproximativ 3.7 miliarde de euro și peste 90.000 de angajați.

Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA, a declarat pentru Forbes că „riscul cel mare este posibila orientare a unor operatori către evaziune fiscală. Se poate spune astfel că statul nu va câștiga nimic. Dimpotrivă, masa monetară de tip gri va invada piața românească, este încurajată angajarea la negru, iar operatorii corecți vor fi supuși unei competiții incorecte din partea operatorilor care vor alege să se îndrepte către zona gri.În plus, datorită creșterii prețurilor în restaurante, pentru că majorarea TVA înseamnă și prețuri mai mari în restaurant, oamenii nu vor mai fi motivați să vină la restaurant, iar investitorii din această industrie nu vor fi stimulați să mai investească”.

România va ajunge pe locul 3 în topul țărilor cu cel mai mare TVA în industria restaurantelor din Europa, dacă această măsură va fi implementată. Țara noastră se situează momentan în media europeană în ce privește TVA la alimente în restaurante, arată sursa citată.

Într-un comunicat de pe 10 iulie, dinainte ca majorările să devină o certitudine, HORA a emis un comunicat de presă prin care transmitea că se alătură demersului Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) de a amenda și contesta public o astfel de măsură, cerând totodată consultări publice cu privire la decizii care ar putea afecta semnificativ un sector întreg.

Consecințele majorării TVA-ului la alimente în industria restaurantelor:

Printre cele mai îngrijorătoare consecințe la care se așteaptă sectorul se numără comprimarea vânzărilor din cauza creșterilor de preț, precum și închiderea unor firme mici și concediere angajaților.

Forbes, prin intermediul informațiilor furnizate de HORA au expus faptul că 15% din angajații firmelor mici – peste 10.000 angajați – sunt în pericol de a fi concediați și 300 de firme mici și foarte mici riscă să își închidă afacerile. Mai mult, unii operatori vor migra în zona gri a economiei, iar interesul investitorilor pentru zona restaurantelor va scădea semnificativ.

Radu Savopol, membru în boardul HORA și co-fondator al unei francize de cafenele a declarat că este vorba despre ”o modificare ce a fost anunțată clar abia acum o lună, deși a fost introdusă la începutul anului. Înainte de a începe valul de controale tematice, ministerul finanțelor publice ar trebui să comunice mult mai bine o astfel de majorare (TVA mărit în cazul băuturilor calde), pentru că altfel este foarte greu de implementat. Nu putem sta cu mâinile în sân și accepta o plată retroactivă, în contextul unei lipse totale de comunicare clară și a unor norme, pe care le-am solicitat în repetate rânduri de la autorități, de la începutul anului. În cazul grupului nostru de cafenele, am implementat noul TVA acum 2 zile, iar în prima zi au scăzut vânzările cu 3%.”

Poziția lui Savopol a fost susținută de organizația HORA, ai căror reprezentanți au adus de asemenea în discuție neclaritățile cu privire la aplicabilitatea măsurilor pentru băuturile calde: ”În același registru de inadvertențe este și una dintre cele mai controversate probleme la ora actuală, cea a cotei de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada sau ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte. Și acestea sunt produse comercializate la scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respective 9% sau 19%. Nu s-a identificat nicio opinie oficială a autorităților care să clarifice acest aspect, au existat doar discuții informale din care a reieșit că s-ar aplica cota de 19% pentru unele dintre aceste produse. Există opinii și din partea operatorilor în acest sens, dar în majoritate, peste 80% dintre operatori consideră că aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile pentru care cota standard de TVA ar fi 19%, ci se regăsesc la cele pentru care cota de TVA ar fi de 9%”, au comunicat reprezentanți ai HORA la începutul lunii iulie pe site-ul organizației.

Cum vor fi afectați românii de modificarea TVA din industria restaurantelor

Reporterii observatornews.ro au calculat impactul majorării TVA luând ca exemplu prețurile dinainte de majorare ale unui restaurant din capitală: ”un aperitiv costă 53 de lei, iar un fel principal 60 de lei. Pentru un meniu de 113 de lei, o familie scoate din buzunar 452 de lei, cu un TVA de 9%. Dacă se va scumpi nota și TVA-ul va deveni 19%, aceeași masă în oraș va costa pentru o familie 488 de lei”, a expus publicația.

Potrivit sursei citate, Marcel Boloş, ministrul finanţelor, a declarat că ”facilităţile fiscale din codul fiscal sunt numeroase, unele sunt chiar lux pentru perioada grea pe care o traversează România, iar cine are bani de mâncat la restaurant, nu cred ca se pune problema să fie protejat din punct de vedere social.”

Guvernul a anunțat anul acesta un pachet de creșteri de taxe și impozite, cu scopul de a colecta mai mulți bani la buget, ca să se încadreze în ținta de deficit de 4,4% în acest an. Cu toate că recent a fost confirmat faptul că nu ne vom încadra în plafonul impus de UE pentru procedura de deficit excesiv, iar guvernanții au cerut amnistie în acest sens pentru a salva fondurile europene care ar urma să fie pierdute, majorările de taxe au fost susținute în continuare. Comisia Europeană a impus României să ia măsuri pentru a încheia anul 2023 sub pragul de deficit al anului trecut.

Pachetul de taxe implică și TVA unic de 19%, dar nu sunt excluse discuții viitoare despre o posibilă creștere la 21 sau 22%, potrivit Economedia. România are o în prezent o cotă-standard de TVA de 19%, dar și o serie de cote diferențiate, reduse, de TVA, pentru anumite bunuri și servicii, de 5% sau de 9%.

...citeste mai departe despre "De ce se va ajunge la concedieri, falimente și scumpiri în HoReCa. Boloș: ”Cine are bani de restaurant, nu se pune problema să fie protejat”" pe Ziare.com

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#crestere TVA, #restaurante, #restaurante inchise, #HORECA, #horeca in faliment , #Stiri Taxe si impozite