Judetul Cluj, pe primul loc din Romania la infractiunile economico - financiare

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 10:32
1927 citiri
Judetul Cluj, pe primul loc din Romania la infractiunile economico - financiare

Judetul Cluj se afla pe primul loc in topul national privind numarul infractiunilor economico-financiare constatate de autoritati. Mai mult, acest tip de infractiuni a crescut cu 54% in primele 10 luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform statisticilor furnizate de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj.

Astfel, in primele zece luni ale anului, politistii clujeni au constatat aproape 4.000 de infractiuni economico-financiare, cu 40% mai multe decat in aceeasi perioada din 2012, cand au fost constatate aproximativ 2.500 de astfel de fapte la nivelul judetului, scrie Ziar de Cluj.

Aceste cifre situeaza judetul Cluj in fruntea clasamentului national in ceea ce priveste infractiunile economico-financiare constatate. De pilda, evaziunea fiscala a crescut cu 21% in 2013, fiind constatate aproape 500 de infractiuni de acest tip. In consecinta, in primele 10 luni ale anului, 273 de persoane au fost cercetate de catre politistii clujeni pentru evaziune fiscala.

Potrivit conducerii IPJ Cluj, procentul respectiv nu este ingrijorator, deoarece aceasta creste reflecta, in primul rand, activitatea intensa si fructuoasa a politistilor pe acest segment infractional.

"Ne-am concentrat efortul pentru rezolvarea cu prioritate a acestor infractiuni. Mai mult, numarul infractiunilor sesizate a scazut", a subliniat seful IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean.

In acelasi timp, IPJ Cluj nu a putut sa ofere informatii despre suma la care se ridica prejudiciul produs prin comiterea acestor fapte: "Cert este ca, in general, recuperam cam 40% din prejudiciu", a completat noul adjunct al sefului IPJ Cluj, comisarul-sef Ioan Trofin.

Totodata, bilantul activitatii pentru cele 10 luni scurse din 2013 arata ca, in general, celelalte tipuri de infractiuni au scazut in judetul Cluj.

"Faptele penale sesizate au scazut cu aproape 8 procente fata de perioada similara a anului 2012, judetul Cluj fiind printre cele mai sigure din tara", se arata in bilantul IPJ Cluj.

Infractiunile contra persoanei sesizate au scazut cu 16%, la fel si infractiunile contra vietii. Astfel, de la inceputul anului s-au petrecut, in judet, trei omoruri, 15 tentative de omor, o pruncucidere si 14 fapte de vatamare corporala grava.

Si infractiunile de furt, raportate, au scazut, atat cele din locuinte, din societati comerciale, furturile din buzunare si posete sau din masini. In general, criminalitatea stradala a scazut si ea anul acesta.

Cinci politisti trimisi in judecata pentru fapte penale

Acelasi raport arata ca cinci politisti de la IPJ Cluj au fost trimis in judecata anul acesta pentru fapte de natura penala, mare parte dintre ei fiind angajati ai Serviciului Rutier. Cazul cel mai cunoscut este al fostului sef al Politiei Rutiere, comisarul-sef Alexandru Muresan, care este judecat pentru inselaciune.

In acest moment, a aratat seful IPJ Cluj, Muresan se afla la dispozitia Inspectoratului General al Politiei Romane, pana la finalizarea procesului si o sentinta definitiva. In tot acest timp, Muresan este platit cu salariul de baza si indeplineste atributiile care i se dau de catre superiorii sai.

Demn de retinut, in acest context, este faptul ca si fostul sef al IPJ Cluj, Ioan Pacurar este judecat intr-un proces privind confiscarea averii, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a aratat ca acesta nu isi poate justifica o parte din averea sa.

#cluj napoca infractiuni economice, #infractiuni economice, #evaziune fiscala Romania , #Stiri Taxe si impozite