Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul vrea introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale - Pilonul IV

Guvernul vrea introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale - Pilonul IV


Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV) bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului si cresterea responsabilitatii pentru veniturile de batranete ale persoanelor care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, sunt doua dintre masurile cuprinse in programul politic pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, saptamana viitoare.

"Se vizeaza introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV) bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, eliminandu-se astfel nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de catre noua lege a pensiilor, si totodata se creeaza posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzura. In plus, se urmareste cresterea responsabilitatii pentru veniturile de batranete ale persoanelor care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, prin crearea unui sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, avand in vedere specificul acestor activitati", precizeaza documentul citat.

Pe de alta parte, se doreste "dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului".

"Vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I), cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica", se mai spune in document.

In domeniul asistentei sociale, se urmareste "reformarea sistemului de asistenta sociala prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv in unul proactiv", dar si "imbunatatirea calitatii vietii prin cresterea calitatii serviciilor oferite familiei, cum ar fi dezvoltarea serviciilor educationale si de supraveghere din invatamantul prescolar sau de ingrijire prin programe after-school".

In ceea ce priveste protectia familiei si copilului, se are in vedere "asigurarea accesului la o buna ingrijire si educatie prescolara prin consolidarea si dezvoltarea retelei de crese, gradinite si a programelor de tip 'after-school', precum si crearea de deductibilitati pentru angajatorii care amenajeaza crese sau gradinite, inclusiv in sediile proprii pentru copiii angajatilor".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2155 ori