Guvernul nu vrea sa renunte la taxarea inversa pentru cereale pana in anul 2018

Vineri, 09 August 2013, ora 16:19
2988 citiri
Guvernul nu vrea sa renunte la taxarea inversa pentru cereale pana in anul 2018

Sistemul de taxare inversa pentru comertul cu cereale intre firme nu va mai fi limitat in timp, deoarece Guvernul a eliminat prevederea care stabilea ca acest regim special de taxare va expira la 31 mai 2014 si nici nu intentioneaza sa renunte la sistem cel putin in urmatorii patru ani, pana in 2018.

Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a beneficiarului.

In luna mai, Parlamentul a prelungit cu inca un an, pana la finele lunii mai 2014, taxarea inversa la cereale. Prevederea a fost insa abrogata de Guvern la finele lunii iulie, prin modificarea Codului Fiscal, fara sa mai fie introdus un alt termen de aplicare a taxarii inverse.

Un document oficial releva ca Executivul a dorit astfel sa renunte la a mai limita in timp, la anul 2014, aplicarea taxarii inverse, intentionand sa mentina sistemul cel putin si pe parcursul urmatorilor patru ani, pana in 2018.

"Se elimina limitarea aplicarii acestei masuri pana in anul 2014, iar in prezent nu exista intentia de a se renunta la aceasta prevedere pana in anul 2018", se arata in document.

In opinia autoritatilor, acest regim special de taxare reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut Comisiei Europene ca termenul de aplicare a ataxarii inverse la cereale sa fie prelungit pana in 2015, dar oficialii de la Bruxelles au respins cererea Guvernului, aratand ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa "o supraveghere inadecvata" de catre autoritati. Comisia a aratat ca cerealele sunt de o natura care ar trebui sa permita controlul prin mijloace conventionale, nu doar prin taxare inversa, si ca Romania se angajase sa implementeze o serie de reforme care urmau sa faca posibila revenirea la regimul normal de TVA.

Recent, insa, Consiliul Uniunii Europene a decis sa introduca un "mecanism de reactie rapida" pentru combaterea fraudei in materie de TVA, care sa permita statelor membre UE, inclusiv Romaniei, sa extinda taxarea inversa in diferite sectoare, in cazuri justificate, fara a abuza.

Guvernul se foloseste acum de aceasta decizie si va mentine taxarea inversa la cereale pentru o perioada nelimitata.

Tot in luna iulie, Executivul a decis sa introdusa taxarea inversa si pentru livrarile de energie si tranzactiile cu certificate verzi.

#taxare inversa cereale, #termen aplicare taxare inversa, #guvern taxare inversa cereale , #Stiri Taxe si impozite