Finantele anunta ca Registrul ANAF functioneaza, desi e picat. De 10 zile finantarea ONG-urilor e blocata

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 19:00
1125 citiri

Ministerul Finantelor a anuntat miercuri, pe Facebook, ca intr-un final Registrul in care trebuie sa figureze ONG-urile ca sa poata primi in continuare donatii si sponsorizari functioneaza. Asta la 10 zile de la termenul limita in care trebuiau sa se inscrie organizatiile, deci la 10 zile de cand le-a blocat finantarea.

In orice caz, in ciuda anuntului Ministerului, nimeni nu poate verifica functionalitatea registrului pentru ca ... site-ul anaf e picat de cateva ore.

"Ministerul Finantelor Publice sprijina initiativele valoroase ale societatii civile, iar introducerea Registrului special reprezinta doar o modalitate de a asigura corectitudinea si transparenta sponsorizarilor si a sumelor directionate de persoanele fizice si juridice.

Astazi sunt inscrise in Registrul special si pot beneficia de noul regim fiscal peste 700 de asociatii non-profit, printre care si Asociatia Daruieste Viata. Din aprilie 2019, la propunerea MFP, s-a majorat la 3,5% suma care poate fi directionata de persoanele fizice si juridice din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor non-profit inscrise in registru", e mesajul postat pe Facebook de Ministerul Finantelor.

De altfel, nu doar in text e identificata nominal Asociatia Daruieste Viata, ci si intr-o captura din Registru postata ca fotografie.

ONG-ul care construieste din donatii si sponsorizari primul spital de la zero din Romania din ultimii 30 de ani a tras de la inceput semnale de alarma ca masura dorita de Eugen Teodorovici le blocheaza finantarea.

De altfel, chiar marti, Oana Gheorghiu, cofondatoare Daruieste Viata, atragea atentia asupra situatiei.

"#NoiFacemUnSpital. Face si Ministerul Finantelor Publice un registru. De 1 an il tot face si tot nu-i iese... De 9 zile, ONG-urile nu mai pot primi sponsoriozari de la companii, caci nu figureaza in faimosul registru. De ce nu figureaza? Poate ne explica domnul ministru Eugen Teodorovici.

Oricum, ce inseamna un spital pe langa un registru? Pentru oamenii din Guvern pare ca nu inseamna mare lucru, altfel ar fi facut ei, nu-i asa? Ei stiti ce fac, nu? OUG-uri, alea sunt importante...scolile, spitalele, autostrazile, bolnavii, copiii flamanzi sa mai astepte", a scris marti pe Facebook Oana Gheorghiu.

Dupa postarea Ministerului de miercuri, aceasta a revenit cu un nou mesaj in care arata ca nu renunta sa mearga in instanta pentru a opri aceasta masura abuziva.

"Intelegem din aceasta postare ca ar trebui sa adresam multumiri catre Ministerul ...citeste mai departe despre "Finantele anunta ca Registrul ANAF functioneaza, desi e picat. De 10 zile finantarea ONG-urilor e blocata" pe Ziare.com

#Finante Teodorovici Registru ONG Anaf , #Stiri Taxe si impozite