Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si alte particularitati

Luni, 24 Iunie 2013, ora 10:24
2579 citiri
Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si alte particularitati

Deducerea personala se calculeaza in functie de venitul brut lunar si numarul de persoane aflate in intretinerea salariatilor, pentru ca la sfarsitul lunii acestia sa plateasca un impozit pe venit mai mic. Cum se stabileste facilitatea in situatii particulare precum cea in care se obtin tichete de masa sau alte tipuri de venituri?

Ce obligatii are beneficiarul in cazul in care se produc evenimente care modifica modul de calcul al deducerii personale?

Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a explicat, pentru Ziare.com, cum se acorda deducerea personala in urmatoarele situatii.

Tichete cadou

Tichetele cadou se adauga la venitul brut pentru stabilirea deducerii personale in functie de valoarea acestora

Tichetele-cadou acordate potrivit legii reprezinta avantaje de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 din Codul fiscal.

Astfel, prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal se stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale.

Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.

Totodata, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.

Venitul brut lunar din salarii consta in totalitatea veniturilor realizate intr-o luna de o persoana fizica, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, contravaloarea tichetelor cadou se include in venitul brut lunar din salarii in functie de care se stabileste deducerea personala ce se va acorda.

Cititi continuarea articolului Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si alte particularitati pe Ziare.com

#deducere personala, #tichete cadou deducere personala, #deducere personala obligatii salariat , #Stiri Taxe si impozite