Cresteri marca PSD: Angajatorul trebuie sa-ti creasca salariul brut cu 20% ca sa-ti poata da acelasi net ca pana acum

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:48
6556 citiri
Cresteri marca PSD: Angajatorul trebuie sa-ti creasca salariul brut cu 20% ca sa-ti poata da acelasi net ca pana acum

Angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste angajatul in prezent, in urma transferului contributiilor, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.

"Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileste reducerea impozitului pe venit la 10% si a contributiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contributia sociala de 25% si contributia de sanatate de 10%, iar angajatorul contributia asiguratorie de munca de 2,25%.

Calculele arata ca, in cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (insemnand pe langa suma neta platita angajatului, contributiile datorate de angajator, respectiv de angajat si impozitul pe venit) va scadea anul viitor, daca se aplica aceste modificari, cu 0,3% (17 lei).

Avand in vedere ca va avea loc un transfer aproape integral al contributiilor sociale si de sanatate in sarcina angajatului, angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste acesta in prezent", a declarat, pentru AGERPRES, Bontas.

In caz contrar, spune ea, salariul net ar fi 2.502 lei.

"O consecinta a modificarilor va fi o crestere cu 13% (220 lei) a sumei aferente contributiilor pentru un salariu net de 3.000 lei virata bugetului de asigurari sociale, in timp ce suma aferenta impozitului pe venit virata bugetului de stat va scadea cu 42% (238 lei) ", a explicat oficialul Deloitte Romania.

Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Nivelul contributiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat", informeaza ministerul, intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Ministerul mai arata ca acestea din urma vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratorie pentru munca.

De asemenea, o alta simplificare adusa de aceasta ordonanta in privinta trecerii contributiilor sociale catre salariati consta in faptul ca din cele noua contributii platite in prezent de salariat si angajator vor ramane doar trei, respectiv contributia pentru pensie (CAS) - platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) - platita pentru salariat si contributia asiguratoare pentru munca - suportata de angajator.

Totodata, MFP mentioneaza ca scad contributiile pentru conditiile la pensie pentru conditii deosebite sau speciale de munca. Astfel, CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29% (-2,3 p.p.) si CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33% (-3,3 p.p.).

In privinta romanilor care desfasoara activitati independente (medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii etc.), acestia nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati. Aceste contributii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

#contributii angajat, #taxe impozite angajat, #cresteri salariu brut , #Stiri Taxe si impozite