Mai tare ca "metoda accidentul": Escrocheria prin care o multime de americani naivi au fost pacaliti de 50 de milioane de dolari

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 16:18
10128 citiri
Mai tare ca "metoda accidentul": Escrocheria prin care o multime de americani naivi au fost pacaliti de 50 de milioane de dolari
Foto: Wikimedia

Politistii din India au retinut 70 de persoane si ancheteaza alte cateva sute banuite ca ar face parte dintr-o retea care a pacalit timp de un an contribuabilii din Statele Unite.

Sub pretextul ca au de achitat diverse impozite catre Fisc, indienii ii sunau pe americani si le cereau sa achite mii de dolari pentru a stinge datoriile catre guvernul federal, anunta Associated Press.

Indienii au dat dovada de o ingeniozitate deosebita in punerea in practica a inselatoriei care a functionat fara piedici vreme de aproape un an.

Prin intermediul unor call center-uri fictive, americani erau apelati de catre un robot si li se cerea sa sune inapoi.

Cei care o faceau aflau cu stupoare ca au restante la plata impozitelor catre stat si li se solicita sa achite de urgenta sumele datorate in diverse conturi controlate de escroci, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei din Mumbai, Parag Marere.

Acesta a mentionat ca gruparea reusea sa adune zilnic aproximativ 150.000 de dolari de la victimele naive. Mai mult, unora dintre acestea li se cerea sa cumpere online vouchere cadou de la diverse companii, sub pretextul scutirii de taxe, si sa comunice codurile prin telefon. Escrocii foloseau apoi datele pentru a-si cumpara diverse bunuri.

In total, americanii naivi au fost "usurati" de peste 50 de milioane de dolari.

Anchetatorii au mentionat ca aproximativ 70% din sumele furate prin intermediul acestei metode au ajuns in India, restul intrand in posesia unor complici din Statele Unite.

Dimensiunea retelei este estimata la aproximativ 600 de persoane care conlucrau strans pentru a-i insela pe americani.

"Anchetam toate persoanele implicate in aceasta operatiune, inclusiv pe cei care s-au dat drept inspectori fiscali", a mai explicat purtatorul de cuvant al Politiei din Mumbai.

#hacjeri India, #inselatorie Fisc SUA, #frauda internet , #Impozit venit