Conditiile pentru intreprinderile individuale in 2016. PFA si microintreprinderi: Quo vadis?

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53
25960 citiri
Conditiile pentru intreprinderile individuale in 2016. PFA si microintreprinderi: Quo vadis?
Foto: pexels.com

Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.

Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".

Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Intreprinderea individuala: Infiintare si documente

In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:

* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)

* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)

* avizul asociatiei de proprietari

* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;

* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:

◦ diploma, certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant;

◦ certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;

◦ certificatul de competenta profesionala (cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privirea la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit, in cazul meseriilor traditionale artizanale) ;

◦ atestatul de recunoastere si/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate;

◦ atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant;

◦ orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.

Lista cu actele suplimentare poate fi consultata pe pagina Registrului de Comert.

Dezavantaje PFA fata de societate comerciala. Intreprindere individuala sau PFA?

Cu siguranta, daca nu am fi avut parte de aceste noi modificari si impozitari incepand din 2016, raspunsul ar fi adunat mai multe avantaje de partea PFA-urilor. Conditiile care se vor aplica insa de anul viitor nu sprijina insa nicidecum aceasta forma de organizare. Campania de descurajare a PFA-urilor si de incurajare, daca poate fi numita astfel, a infiintari de microintreprinderi functioneaza deja cu succes.

Daca procedura de infiintare a unui PFA si de pastrare a contabilitatii era una mult mai simpla, cand vorbim de microintreprinderi lucrurile se complica. De asemenea, regimul de impozitare era mult mai avantajos pentru PFA-uri, lucru care nu mai este valabil de la 1 ianuarie 2016.

Concret, cei care isi pastreaza forma de organizare ca PFA si in 2016 sau doresc sa devina PFA de anul viitor vor intampina dificultati in ce priveste sistemul de impozitare si obligatiile fiscale aferente, iar mai multe despre aceasta gasiti in articolul din Infotva.Manager.ro.

Se pastreaza ca avantaj principal totusi contabilitatea tinuta de PFA, alaturi de faptul ca acesta poate dispune de sumele obtinute chiar din momentul in care le incaseaza.

Documentele obligatorii pentru un PFA sunt cele de mai jos:

* registrul de incasari si plati

* registrul mijloacelor fixe (inregistrarea activelor imobilizate cumparate de entitate, in vederea stabilirii amortizarii)

* registrul de evidenta fiscala

Avantaje actuale societate comerciala

Incepem prin a aminti ca o societate comerciala nu are restrictii cu privire la domeniul in care isi poate desfasura activitatea (exceptie fac situatiile interzise prin lege). Nu va fi obligatorie calificarea profesionala a asociatilor si nici a administratorului de firma.

O societate cu raspundere limitata detine peronalitate juridica (raspunde fata de tertele persoane cu patrimoniul propriu si raspunderea patrimoniala nu se rasfrange asupra asociatilor sau a administratorului).

Un alt avantaj il reprezinta faptul ca numarul de angajati e nelimitat, iar asociatii pot fi atat persoane fizice cetateni romani sau cetateni straini, precum si persoane juridice straine sau cetateni romani.

Si chiar daca procedurile de inregistrare sau de dizolvare, atunci cand e cazul, sunt mai greoaie, nu putem sa mai privim aceste analize, incepand din 2016, decat prin prisma unor beneficii si avantaje care tin de impozite si profit. Iar balanta inclina in favoarea microrintreprinderilor si a societatilor, cu conditia ca, in cazul celor de-a doua categorii, sa fim dispusi sau sa avem la dispozitie sume mai generoase de bani.

Impozitul PFA si impozitul pe sediu social din 2016

Pentru spatiul folosit atat ca locuinta, cat si ca sediu social, se va aplica un regim mixt de impozitare, iar impozitul total se determina prin insumarea unui impozit redus aferent suprafetei utilizate pentru locuit cu un impozit majorat aplicabil numai pentru suprafata in care se desfasoara activitati economice.

Retinem ca impozitarea majorata pentru fiecare dintre acestea camerele unui apartament, proportionala cu suprafata, se va realiza si in situatia in care PFA-ul sau societatea in cauza deruleaza activitati in incinta respectiva.

Avantaje microintreprinderi din 2016 versus PFA. Noul Cod fiscal

Microintreprinderile beneficiaza de o reducere a impozitului pe dividende la 5% incepand cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, se majoreaza plafonul pentru microintreprinderi de la 65.000 euro la 100.000 euro, conform Fiscalitatea.ro.

Aceasta cota de 5% pentru impozitul pe venitul din dividende distribuite catre persoanele fizice se aplica inclusiv pentru venitul din dividende distribuite persoanelor juridice romane, care nu se incadreaza in conditiile generale de scutire.

Iata care vor fi cotele de impozitare pentru microintreprinderile care isi vor desfasura activitatea in anul 2016:

* pentru microintreprinderile fara salariati, procentul de impozitare este de 3%;

* pentru microintreprinderile ce inregistreaza un salariat, procentul de impozitare este de 2%;

* pentru microintreprinderile ce inregistreaza doi sau mai multi salariati, procentul de impozit este de 1%.

Un avantaj care distanteaza microintreprinderea fata de PFA e posibil prin situatia in care cel care infiinteaza firma se angajeaza la propria societate cu un contract de munca cu norma intreaga. Face astfel un pas inainte in ce priveste scutirea de impozite si beneficiaza de avantajele unui salariat in ce priveste asigurarile de sanatate si cotizatia la sistemul de pensii.

In sustinerea situatiei de mai sus, dam ca argument calculul privind impozitarea care ajunge la 13,5% (3% impozit pe venit microintreprindere; 5% impozit pe divdende; 5,5% contributia la sanatate, in total 13,5%). In schimb, un PFA e obligat sa achite contributia la sanatate desi o plateste deja in calitate de salariat.

Impozitarea PFA-ului poate ajunge pana la 47%. Din 2016 se introduce plata obligatorie a contributiei individuale la pensii in procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoana, contributie plafonata superior la un plafon anual de 5 ori valoarea salariului mediu pe economie pe 12 luni. Ceea ce face ca impozitarea totala sa creasca e faptul ca respectiva contributie se va plati chiar si de catre un PFA care are si calitatea de salariat.

Contributia angajatorului la pensii creste pana la 15,8% in cazul in care un PFA salariat doreste o pensie intreaga, cu precizarea ca persoanele care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului pot beneficia la cotizare de numai o treime.

Concluzionand, nu putem spune decat ca nu mai incape indoiala ca, cel putin in 2016, aceasta forma de organizare pentru desfasurarea activitatii ca PFA nu va mai fi una avantajoasa in comparatie cu regimul aplicat pentru microintreprinderi.

Impozitarea mai grea cade in sarcina persoanei fizice, iar persoanele juridice sunt favorizate de noul sistem de impozitare, valabil din 2016.

Autor: Mihaela Pascu

Redactor Manager.ro si MarketingPortal.ro

#pfa 2016, #intreprindere individuala, #noul cod fiscal 2016, #dezavantaje pfa, #avantaje intreprindere individuala, #impozite pfa 2016, #impozite intreprindere individuala 2016 , #Impozit PFA