Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P: Economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an si cu 2,5% in 2011

S&P: Economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an si cu 2,5% in 2011

Economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, in principal datorita extinderii cererii externe, si cu 2,5% in 2011, potrivit estimarilor analistilor agentiei Standard&Poor's (S&P), care considera ca modelul de crestere economica se va schimba pentru a se mai baza mai putin pe creditare. 

"Ratingurile acordate Romaniei echilibreaza opinia noastra privind un potential de crestere economica semnificativ, un nivel al datoriei guvernamentale moderat si reducerea substantiala a deficitului de cont curent cu dificultatile pe care consideram ca Guvernul la infrunta pentru restructurarea modelului de crestere economica si solutionarea vulnerabilitatilor structurale din sectorul finantelor publice, precum si cu dezechilibrele externe inca ridicate si dependenta de finantarea datoriei", se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara transmis MEDIAFAX.


Analistii S&P noteaza ca economia Romaniei a trecut printr-o recesiune economica severa, care a fost declansata in 2009 in principal de contractia cererii locale cauzata de reducerea creditarii, in timp ce diminuarea cererii externe a exacerbat situatia.


"Previzionam o usoara revenire a economiei in 2010, in principal datorita revenirii anticipate a cererii externe. In ceea ce priveste cererea interna anticipam ca indicatorul va ramane la un nivel scazut, din cauza consumului si investitiilor reduse, in contextul inaspririi conditiilor de creditare si consolidarii fiscale planificate de Guvern", se mai spune in raport.


Totodata, analistii estimeaza ca cererea interna, in special consumul, se va mentine la un nivel scazut din cauza cresterii ratei somajului de la 4,4% in 2008 la circa 8% in 2009 si anticipatiilor privind continuarea acestui trend pe termen scurt.


Agentia anticipeaza ca rata medie a somajului va avansa de la 8,1% anul trecut la 9,7% in 2010, dar ca se va reduce usor in 2011, la 9,5%.


S&P se asteapta ca exporturile Romaniei sa-si reia cresterea in acest an datorita imbunatatirii situatiei economice din UE si alte state si a competitivitatii tarii in urma deprecierii leului, precum si efectului de baza redus.


Totusi, analistii subliniaza ca gradul de deschidere al economiei este relativ redus in comparatie cu alte state din regiune, in conditiile in care exporturile reprezinta doar circa o treime din PIB, iar peste doua trimi dintre acestea sunt destinate spatiului comunitar.


S&P noteaza ca modelul de crestere economica din mai multe state din regiune, inclusiv Romania, este probabil sa se schimbe comparativ cu anii dinainte de izbucnirea cresterii economice catre unul bazat mai putin pe dezvoltarea creditarii.


"Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, care credem ca va continua pe termen scurt, anticipam ca Romania si alte state din regiune nu vor inregistra cresteri economice similare celor dinainte de criza pana in ultimii ani ai orizontului de termen mediu", potrivit analistilor agentiei de rating.


Analistii considera ca nivelul redus al creditarii din acest an, cauzat de mentinerea conditiilor economice dificile, va avea o influenta negativa asupra revenirii economice, avand in vedere ca in trecut cresterea alerta a PIB-ului a fost sustinuta de majorarea rapida a imprumuturilor.


"Credem ca aceasta situatie va contribui la restructurarea modelului de crestere economica a Romaniei intr-o alta directie decat dependenta de consum", se mai spune in raport. Estimarea agentiei de evaluare financiara privind cresterea PIB in acest an este identica cu noua prognoza a FMI.


Standard & Poor's a revizuit, la inceputul lunii martie, de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.


Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1261 ori