Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reducerea ratingului SUA are putine implicatii financiare clare (NY Times)

Reducerea ratingului SUA are putine implicatii financiare clare (NY Times)

Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara dobanzi mai mari de la guvernul american si alte entitati din SUA care cauta imprumuturi, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie, potrivit Mediafax.

Multi analisti au aratat insa ca impactul deciziei ar putea fi unul modest, partial si pentru ca celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, au decis sa nu reduca, cel putin momentan, ratingul guvernului american.


Anuntul S&P a venit dupa inchiderea pietelor financiare inainte de weekend si nu pare ca au avut loc turbulente majore in urma evenimentului, noteaza NYT.


Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat ca decizia nu va afecta capacitatea bancilor de a se imprumuta cu titluri de trezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul, luni, la reactia pietelor.


S&P a pregatit anterior investitorii pentru reducerea ratingului SUA, prin mai multe avertismente transmise in acest an privind divergentele de pe scena politica pe problema plafonului datoriei de stat si adoptarii unui plan pe termen lung de reducere a deficitului bugetar cu cel putin 4.000 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.


Agentia a notificat vineri Trezoreria ca intentioneaza sa reduca ratingul SUA dupa inchiderea pietelor, transmitand ministerului anuntul in avans, conform procedurilor normale intr-o astfel de situatie. Un oficial al Trezoreriei a observat eroarea de 2.000 de miliarde de dolari in mai putin de o ora, potrivit unei surse oficiale.


Apoi, Trezoreria a explicat S&P aceasta problema, iar dupa circa o ora agentia a admis eroarea, dar nu a indicat ce urmeaza sa faca, a continuat sursa.


Dupa cateva ore, S&P a transmis un comunicat revizuit, incluzand cifrele corectate fara a modifica decizia de rating.


Intr-un comunicat transmis ulterior, Standard & Poor's arata ca diferenta poate fi atribuita modificarii unor estimari din metodologie, dar nu afecteaza cu nimic decizia de rating. Agentiile de rating incearca sa-si recastige credibilitatea dupa erori care au contribuit la declansarea crizei financiare mondiale.


O comisie din Congresul SUA a calificat agentiile drept "rotite esentiale in mecanismul distrugerii financiare", acuzand metodele de evaluare exagerat de optimiste, care le-au determinat sa acorde ratinguri de top unor instrumente financiare complexe, bazate pe pachete de credite ipotecare, care s-au prabusit ulterior declansand criza.


Investitorii considera ca titlurile de Trezorerie emise de SUA sunt printre cele mai sigure investitii din lume.


Randamentele titlurilor au crescut inainte de acordul de marti din Congres, din cauza temerilor privind default-ul si reducerea ratingului, dar au scazut puternic dupa adoptarea legislatiei.


Pietele au varsat sume uriase de bani pe piata titlurilor de Trezorerie americane, incercand sa se adaposteasca de caderea abrupta a burselor si de criza datoriilor de stat din Europa.


Vineri insa pretul titlurilor de Trezorerie pe piata secundara a scazut puternic in urma unor vanzari masive, iar randamentele au crescut.


Statele Unite si-au pastrat ratingul de top timp de 70 de ani. S&P a atribuit pentru prima data SUA ratingul AAA in 1941.


Ratingul a fost sustinut in mare masura si de rolul dolarului ca principala moneda de rezerva valutara la nivel mondial.


"Ceea ce s-a schimbat este blocajul politic", spune seful diviziei de ratingul de tara a S&P, David Beers.


Expertii considera ca urmarile deciziei vor fi modeste. Guvernul SUA plateste 250 miliarde de dolari pe an ca dobanzi la datoria de stat, deci chiar si o crestere modesta a ratelor ar putea umfla aceste costuri cu zeci de miliarde de dolari.


In plus, S&P ar putea reduce ratingurile altor entitati sprijinite de guvern, precum creditorii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, crescand dobanzile pentru imprumuturile populatiei.

Totusi, pentru ca titlurile de Trezorerie au fost considerate intotdeauna active perfect sigure, multe reguli care interzic institutiilor financiare sa investeasca in instrumente riscante sunt scrise ca si cum posibilitatea unui rating sub "AAA" al obligatiunilor guvernamentale americane este inexistenta.


Spre exemplu, reglementarile din sectorul bancar acorda un statut special titlurilor de Trezorerie, care nu depinde de ratingul acestora. Rezerva Federala a reconfirmat acest statut in indrumarile transmise vineri noapte bancilor.


Unele fonduri de investitii trateaza de asemenea titlurile de Trezorerie drept o categorie separata de active, pentru a nu fi nevoite sa le vanda daca pierd ratingul "AAA". In plus, reducerea ratingului titlurilor pe termen lung nu afecteaza imprumuturile pe termen scurt ale SUA, una dintre principalele investitii ale fondurilor mutuale. Cu alte cuvinte, aproape nimeni nu se va simti descurajat de la a investi in titlurile emise de guvernul federal american, conchide NYT.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1694 ori