Programul de sustinere a zonei euro nu rezolva problema de finantare

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:14
1375 citiri
Programul de sustinere a zonei euro nu rezolva problema de finantare

Programul Uniunii Europene (UE) stabilit pentru sprijinirea statelor impovarate de datorii din zona euro cu acces limitat la pietele de capital nu rezolva problema de finantare a regiunii, a declarat seful unitatii europene a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, informeaza Mediafax.

"Privim fondul de stabilizare al UE asa cum privim programele Fondului Monetar International (FMI) - el nu este solutia. Daca ai o problema cu gradul prea mare de indatorare, luarea unor credite aditionale, indiferent daca sunt de pe piata, de la partenerii europeni sau de la FMI, nu reprezinta, evident, o solutie", a afirmat Moritz Kraemer, seful unitatii europene a Standard & Poor's, citat de Reuters.

Mecanismul de sprijin pentru zona euro, ratificat de ministrii de Finante din regiune la inceputul saptamanii, da Greciei si altor state din zona euro spatiul de manevra pentru revitalizarea finantelor publice, fara a fi penalizate zilnic de investitori, a adaugat Kraemer.

El apreciaza, totodata, ca investitorii sunt mai pesimisti decat agentiile de evaluare financiara referitor la zona euro.

"Am observat ca investitorii au de la inceputul anului o atitudine mai pesimista in raport cu Grecia decat avem noi acum", a mai spus reprezentantul agentiei de evaluare financiara.

S&P considera, in prezent, ca posibilitatea ca vreun stat din zona euro sa intre in capacitate de plata este redusa. Agentia a retrogradat in luna aprilie ratingul Greciei la categoria "junk" si a redus, de asemenea, calificativele Spaniei si Portugaliei.

Programul de sprijin financiar pus la punct la inceputul saptamanii de ministrii de Finante din zona euro presupune fonduri de 440 de miliarde de euro aduse de statele din zona euro, de 250 de miliarde de euro din partea FMI si o contributie de 60 de miliarde de euro din partea UE.

Mecanismul va ramane activat timp de trei ani.

Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
Mesaj pozitiv pentru investitori. Perspective economice stabile pentru România. Ministrul Finanțelor: „Să eficientizăm cheltuielile publice”
Agenţia de rating S&P (Standard & Poor's) a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în...
România poate pierde peste un miliard de euro din PNRR. Ministrul investițiilor, relaxat: „Țara noastră are șase luni pentru a rezolva jaloanele neîndeplinite”
România poate pierde peste un miliard de euro din PNRR. Ministrul investițiilor, relaxat: „Țara noastră are șase luni pentru a rezolva jaloanele neîndeplinite”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că România nu va pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Astfel, va primi o plată...
#agentii, #euro, #finantare, #rating, #sprijin, #zona , #stiri Standard Poor s

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian