Pe Romania scrie "junk". Populismul electoral ne poate "infunda" inca un an

Joi, 09 Iunie 2011, ora 12:03
1959 citiri
Pe Romania scrie "junk". Populismul electoral ne poate "infunda" inca un an

Romania trebuie sa treaca hopul electoral pentru a scapa de stampila junk, spun analistii. "Noi avem o traditie. Din 1990 pana in prezent, anii electorali au insemnat ani de mari dificultati economice din cauza populismului electoral, iar agentiile de rating au invatat acest lucru si se tem de apropierea anului electoral", a declarat pentru Bloombiz.ro economistul Mircea Cosea.

Standard &Poor's a mentinut rating-ul la nivelul BB, cu o perspectiva stabila, sub pragul de risc de investitii.

Analistii financiari externi se asteaptau ca agentiile de rating sa imbunatateasca perspectivele Romaniei, avand in vedere ajustarile fiscale de anul trecut, semnarea unui nou acord cu FMI si iesirea din recesiune.

Cu toate astea, agentiile de rating se tem de anii electorali din Romania, care ar putea intarzia dezvoltarea economica a Romaniei, spun specialistii din domeniu.

Mai mult, guvernul Romaniei trebuie sa dovedeasca agentiilor de rating ca poate mentine ritmul reformelor structurale si poate aduce stabilitatea in sectorul financiar.

Bogdan Baltazar, analist economic

"Agentiile de rating nu judeca intentiile Romaniei, ci rezultatele, iar performantele noastre economice sunt incurajatoare dar departe de a se fi conturat. Ele trebuie sa vada o crestere foarte clara. Ne aflam la limita superioara a junk-ului. Rezistam, dar nu progresam semnificativ.

Vom putea primi un rating pozitiv din partea agentiilor de rating in momentul in care vom lua decizia de a intra in zona euro si cand se vor vedea masurile pentru intrarea in mecanismul cursului de schimb.

Nu cred ca Romania isi va imbunatati rating-ul mai devreme de 2016".

Mircea Cosea, presedinte Fundatia pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica

"Doua trimestre cu o crestere foarte mica nu reprezinta o garantie, iar acordul cu FMI nu este neaparat un lucru pozitiv, nu s-a vazut nici o miscare structurala in economie, nu s-au vazut cresteri spectaculoase decat in export, care este conditionat de zonele varstice ale Europei care fac import de la noi.

Deocamdata, agentiile de rating nu gasesc nici un element important care sa garanteze o crestere economica importanta in viitor.

Cred ca in toamna vom vedea o schimbare a pozitiilor, dar pentru a scapa de stampila de junk ar trebui sa existe o anumita evolutie a consumului spre revenirea la cotele pe care le-a avut, o stabilitate politica mai evidenta, o reducere a cheltuielilor publice si o continuarea a asa-ziselor reforme.

Sunt convins ca alegerile electorale pot influenta rating-ul Romaniei. Romania are o traditie.

Din 1990 pana in prezent, anii electorali au insemnat ani de mari dificultati economice din cauza populismului electoral, iar agentiile de rating au invatat acest lucru si se tem de apropierea anului electoral.

Ei asteapta sa vada daca vor incepe sa apara semne de cadouri electorale, de populism, de revenire la unele elemente politice cu efect negativ asupra economiei".

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR

"Sunt convins ca le vor imbunatati, dar nu cand vrei noi ci cand vor ei. Trebuie sa vada pe langa ajustarile economice si o stabilitate politica si coeziune in jurul unor reforme.

Ca sa scapi de aceasta stampila junk trebuie sa fii consistent pentru mult timp. Anul 2012 este an de alegeri si nu cred ca agentiile se grabesc sa dea un rating pozitiv pana nu vor vedea faptele.

Daca trecem de alegerile din 2012 cu bine, este imposibil sa nu modifice rating-ul. Este judgementul lor pe baza politicilor noastre.

Daca au luat aceasta decizie inseamna ca au gasit factori care trebuie imbunatatiti. Ati auzit contestatii din partea Romaniei? Nu, deci inseamna ca agentiile de rating au pus rating-ul potrivit.

Nicolaie Chidesciuc, economist-sef ING

"Nu cred ca era plauzibila o imbunatatire a rating-ului pentru ca accentul a fost pus pe ajustarea fiscala.

O imbunatarire de rating ar putea veni in cel mai bun caz la inceputul anului urmator. Exista o multitudine de riscuri in momentul de fata la nivelul Europei care nu cred ca ar oferi confort pentru imbunatatirea rating-ului Romaniei, mai ales ca suntem expusi la situatia din periferia Europei.

Romania trebuie sa se ocupe de ajustarea situatiei politice inclusiv intr-un an post electoral. O schimbare pozitiva a perspectivei ar putea avea loc la inceputul anului urmator, insa un up-grade al rating-ului ar putea veni cel mai devreme in 2013.

Anul electoral este un hop important pe care Romania trebuie sa-l treaca". 

#agentii rating, #alegeri electorale, #an electoral, #imbunatatire rating romania, #populism electoral, #rating romania, #standard poors , #stiri Standard Poor s

Curs valutar

1 EUR = 4.9744 RON

-0.0002

1 USD = 4.4504 RON

-0.0153
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  5. Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori în stradă. „Cel puțin cinci ani nu mai beneficiezi de nimic, poți să și mori" FOTO/VIDEO
  6. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  7. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  8. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  9. De ce nu poate fi eliberată autorizație pentru planșeul din Piața Unirii. Explicațiile primarului Nicușor Dan
  10. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC