Agentiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare

Joi, 02 Iulie 2009, ora 12:03
1471 citiri
Agentiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare

Agentiile de rating au semnalat corect problemele din Romania, pentru ca imaginea tarii "se vedea foarte rau", cu un deficit extern mare si dezbateri interne de crestere a salariilor cu 50%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

"Este evident ca agentiile de rating au avut dreptate, dar poate ca ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afara se vedea foarte rau, cu dezbaterea din Romania, sa ai deficit extern foarte mare si sa vorbesti de cresteri salariale cu 50%", a spus Isarescu, la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX si BNR.

El a explicat ca situatia era cu atat mai dificila cu cat toti analistii reclamau ca deficitul nu este rezultatul investitiilor, ci al supraincalzirii, al consumului si al cheltuielilor publice exagerate.

"Usurinta cu care aceasta tara a tratat deficitul extern ar trebui sa ne dea de gandit", a spus Isarescu.

Singura mare agentie de rating care acorda Romaniei in prezent calificativ cu recomandare de investitii (investment grade) este Moody's, dupa ce Fitch si Standard & Poor's (S&P) au retrogradat Romania, in toamna anului trecut, la un nivel speculativ (asa-numita categorie "junk").

Fitch a confirmat, in luna iunie, ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si pentru cele in moneda locala, la nivelul "BB+"/"BBB-", cu perspectiva negativa, intrucat situatia financiara a tarii este sustinuta de programul de finantare convenit cu FMI.

S&P a confirmat, in mai, ratingurile Romaniei la nivelul "BB+/B" pentru datoriile in valuta si "BBB-/A-3" pentru datoriile in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa, in conditiile in care economia continua sa se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, in viziunea specialistilor agentiei.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize "interesate", care plaseaza Romania cu risc de incetare a platilor, alaturi de alte state din zona, care au probleme mult mai mari.

"Sa vedeti ca urmatorul val de exemple negative legate de Romania va fi ca ne-am corectat prea rapid", a spus Isarescu.

In acelasi timp, guvernatorul BNR recunoaste meritul actualului guvern, evident fiind ca s-a facut o schimbare dramatica a programelor, comparativ cu ce se discuta inainte, in timpul si imediat dupa alegeri.

"Nu putem sa subestimam disconfortul cu care s-au asezat la guvernare. Este greu sa faci o astfel de schimbare", a mai spus Isarescu.

El a precizat ca sustinerea guvernului nu este neaparat un vot de incredere, dar ca cineva trebuie sa recladeasca increderea care este atat de importanta pentru relansarea economiei.

#rating, #agentii, #penalizari , #stiri Standard Poor s